Nieuws Limburg Limburgse economie neemt geen duik in najaar

Limburgse economie neemt geen duik in najaar

Limburgse economie neemt geen duik in najaar

Vorige maand verwachtte Voka Limburg nog een snelle afkoeling van de Limburgse economie, maar nu lijkt de voorspelde terugval al meer uit te vlakken. “Toch is het nog steeds vijf voor twaalf, want door de groei van onze ondernemingen en starters staat de arbeidsmarkt onder zware druk”, waarschuwt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Politici mogen onze sterke economie niet als vanzelfsprekend beschouwen.”

De neerwaartse fase in de Limburgse economie startte in februari en zal naar verwachting duren tot het einde van het jaar. Toch is de intensiteit van de terugval minder groot dan eerst voorspeld. Tegen eind dit jaar zouden we nog steeds een gelijkaardig activiteitsniveau moeten halen als dat van 2007, dus vóór de financiële crisis.

Starters blijven scoren
Het aantal starters lijkt in elk geval niet onderhevig aan een terugval. Zij blijven records breken. Het conjunctuurverloop krijgt ook stevige ondersteuning van de export en blijft samen met de bouwsector een drijvende kracht achter de conjunctuurontwikkeling. Ook de automobielsector is sterk bezig en het segment van de bedrijfswagens toont opnieuw tekenen van herstel. De toeristische sector draagt zijn steentje bij aan het conjunctuurverloop, maar een afkoeling op middellange termijn behoort hier wel tot de mogelijkheden. De werkloosheid blijft opnieuw 9% onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar.

“Niet stilstaan”
Johann Leten besluit: “De afkoeling in onze conjunctuur kondigt zich al even aan, maar de landing lijkt opnieuw zachter te verlopen in vergelijking met de voorspelling van vorige maand. Dat betekent geenszins dat we moeten blijven stilstaan. De Vlaamse en federale regering hakten net voor het zomerreces nog enkele cruciale knopen door, maar het werk is nog niet af. Er is een kader uitgewerkt maar de concrete invulling moet nog komen. Laat ons bovendien hopen dat de ‘jobsdeal’ van de federale regering de mismatch op onze arbeidsmarkt kan doen krimpen. Bedrijven met ambitieuze plannen kreunen onder het gebrek aan beschikbaar talent.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.