Nieuws Limburg Limburgse export keldert met 35 procent

Limburgse export keldert met 35 procent

Limburgse export keldert met 35 procent

Van kwaad naar erger: zo duikelen de voorspellingen over de evolutie van onze economie verder naar beneden. Alle indicatoren, zoals de export, de bouw, autosector en de arbeidsmarkt krijgen het bijzonder zwaar te verduren. Toch denkt Johann Leten dat er in Q3 een opflakkering zit aan te komen (van de economie, niet van het virus).

In de bespreking van de maandelijkse conjunctuurbarometer schetst Leten een onrustwekkend beeld. Alle tendensen kelderen keihard naar beneden. “Historisch gezien is dit de grootste crash van onze economie sinds de Wereldoorlogen”, zegt hij. Chief-Economist Ellen Olislagers (foto) legt uit: “De export, die traditioneel onze sterkhouder is, zakt met 35% in geldwaarde en 25% in het aantal transacties. Dat is enorm. Een andere positieve constante is de Limburgse bouw. Die houdt redelijk stand, al zien we bijvoorbeeld wat de niet-residentiële projecten betreft (bedrijfsgebouwen), een terugval van 20% tegenover vorig jaar. De verkoop van voertuigen zakt helemaal in elkaar (-75%) en ook de arbeidsmarkt krijgt klappen. We vermoeden dat de werkloosheidscijfers nog meer zullen zakken, eens alle bedrijven terug opgestart zijn en het vangnet van de tijdelijke werkloosheid verdwijnt. Tot slot is ook het aantal starters in dalende lijn. Zelfs met 44% in april. De recordcijfers van de vorige jaren mogen we nu dus al vergeten voor 2020.”

Slechts één lichtpuntje: “Het lijkt alsof we het dieptepunt stilaan hebben bereikt, maar voorzichtigheid blijft aangewezen”, aldus Johann Leten. “Een licht herstel van de regionale economische activiteit behoort vanaf het derde kwartaal tot de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat we intussen niet met een tweede lockdown geconfronteerd worden. Onze gezondheid staat voorop, maar vergeet niet dat de eerste golf van faillissementen en ontslagen omwille van de coronacrisis nog moet komen. De impact van een tweede quarantaine zal de inkomsten en welvaart van onze samenleving helemaal kelderen. We moeten dus een nieuwe besmettingsgolf absoluut vermijden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.