Nieuws Limburg Limburgse export op hol

Limburgse export op hol

Limburgse export op hol

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerden Limburgse bedrijven voor 623 miljoen aan goederen buiten de EU. Dat is een stijging van zo’n 10%. Daar tegenover staat dat het aantal certificaten van voorsprong (CO’s) daalde met bijna 14%. “Bij kleine bedrijven in onze provincie blijft export boomen, maar tegelijk zien we de impact van de hoge energie- en grondstofprijzen en van de verstoorde supply chain”, vertelt Cathérine Dreesen, directeur Internationalisering bij Voka Limburg.

“Export is en blijft één van de levenslijnen van onze economie”, weet Dreesen. “Door het versterken van onze concurrentiepositie, met de focus op 5G en digitalisering, kunnen we het productiviteitsbehoud in Europa ondersteunen en meer lokale productie mogelijk maken.”

Maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. “Hoge energie- en grondstoffenprijzen, een torenhoge inflatie, ontspoorde loonkosten, een verstoorde toelevering én een oorlog op Europees grondgebied zijn grote uitdagingen die exporterende bedrijven krijgen voorgeschoteld. En dat terwijl de coronacrisis nog niet helemaal verteerd is. Gelukkig namen de bedrijven in het eerste halfjaar van 2022 de handschoen op. Ze exporteerden voor 623,41 euro aan goederen buiten de Europese Unie. Dat is tien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. We zien hier duidelijk het effect van de hogere energie-en grondstoffenprijzen. Door de hogere productiekost en schaarste van materialen zijn bedrijven vaak genoodzaakt om prijzen te verhogen. Ook de stijging van de brandstofprijzen spelen hier een rol. Bij kleine bedrijven in onze provincie blijft de export echter boomen, al zien we dat de groei wordt gedrukt door marktomstandigheden, zoals de toevoer van grondstoffen.”

Rusland keldert
In de 10 topbestemmingen voor verre export voert Turkije -net als vorig jaar- de lijst aan, gevolgd door China. De uitvoerproducten vanuit Limburg zijn divers. Het gaat vooral om chemieproducten, transportmiddelen, machines, bier, voeding en industriële toepassingen. Door de oorlog in Oekraïne zien Limburgse exportbedrijven Rusland als topbestemming wegvallen. Op basis van de goederenwaarde bekleedt het land nog wel de derde plaats in de ranking, maar op basis van het aantal CO’s zakt Rusland van plaats drie naar zes.

Export werkt

Een Limburgs bedrijf dat geboren is om te exporteren, is Optimum Sorting uit Hasselt. CEO Steve Raskin en zijn team zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en installeren van optische sorteermachines, vooral voor de internationale levensmiddelenindustrie. “Van bij de start in 2017 hebben we bewust gekozen voor een actief exportbeleid”, vertelt Raskin. “De markt voor sorteermachines is redelijk beperkt binnen België. Door de groei van de wereldbevolking en de daaraan gekoppelde vraag naar steeds meer kwalitatief en betrouwbaar voedsel, was uitvoeren voor ons de enige juiste keuze. Momenteel exporteren wij onze machines naar veertig landen. 80% van de uitvoer vindt plaats buiten de EU,” zo luidde de testimonial tijdens de persvoorstelling van de cijfers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.