Limburgse firma’s gaan ‘super safety drone’ bouwen

Drie kennisinstellingen en vijf bedrijven, waaronder Xtendit Solutions (Tongeren) en RiskMatrix (Hasselt) gaan drie jaar lang samenwerken aan het grootste drone-project tot dusver in ons land. Ze hebben een subsidie gekregen van 1,78 miljoen euro om drones te ontwikkelen die door hulpdiensten als politie en brandweer kunnen ingezet worden bij rampen.

drone brand"Het is de bedoeling dat deze drones op heel korte tijd naar de plaats van de ramp worden gestuurd en ze de hulpverleners direct kunnen informeren over de aangetroffen situatie en mogelijke risico's," zegt projectleider Rudy Van den Bergh. "Zo zullen de drones kunnen detecteren of en waar er personen in het rampgebied aanwezig zijn, zullen ze chemische stoffen kunnen herkennen, haarscherpe beelden kunnen doorzenden, enzovoort. De toestellen zijn bovendien explosieveilig."

De specialisten van de 8 partners zullen verzamelen in een drone-fabriek, een open atelier in Midden-Limburg. Daar zullen ze drie jaar de tijd krijgen om aan dit nieuwe platform te bouwen. Het project zal inclusief de inbreng van de partners 3,23 miljoen euro kosten.

Als alles goed gaat willen de partners dankzij de spin-offs die hieruit voortvloeien en de rechtstreekse commerciële return (doorverkoop technologie, productie van drones,...), tegen 2023 zo'n 235 jobs en een omzet van 86 miljoen euro creëren.