Nieuws Limburg Limburgse horeca: van +50% naar -20%

Limburgse horeca: van +50% naar -20%

Limburgse horeca: van +50% naar -20%

Waar er in januari van dit jaar een jobgroei van 50% in de Limburgse horeca genoteerd werd, is dat deel van de arbeidsmarkt vorige maand met 20% geslonken. Vooral de jobstudenten en de flexi-jobbers zijn het slachtoffer van de corona-maatregelen, zo blijkt uit een studie van Acerta.

In juni kreeg zowat 1 op 3 (35,6%) van de vaste horeca-werknemers in Limburg te maken met tijdelijke werkloosheid. Dat is nog altijd een grote groep, maar voor het eerst in maanden wel een daling in de sector. Ook is de groei van het aantal jobs in de horeca duidelijk gestuit: waar in topmaand januari 2020 nog 150,4% medewerkers werd geteld (tegenover 2019), dan zakte dat cijfer in juni naar 81,5% (vergeleken met juni 2019). Cafés en restaurants werden duidelijk veel zwaarder getroffen dan hotels en andere verblijfsaccommodatie, maar die laatste waren in Limburg wel net aan een opmerkelijke groei bezig.

Uit de sectoranalyse van hr-dienstenleverancier Acerta bij 174 horeca-werkgevers in Limburg blijkt verder dat de flexijobbers en jobstudenten het grootste slachtoffer zijn van de coronacrisis. In vergelijking met een jaar eerder gingen de flexijobs in april 2020 van een aandeel van 22,5% naar 5,6% en zakte het aandeel van de studenten van 47,7% naar 23,3%, een halvering.

Gert Mertens, kantoordirecteur van Acerta Hasselt: “Het is ‘not done’ om vast personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten en ondertussen flexijobbers of studenten in dienst te houden. Als een vaste medewerker taken van een tijdelijk contract kan overnemen, is het dat wat eerst gebeurt. Vandaar de onmiddellijke impact op de flexibele schil. Maar dat we niet naar nul procent flexi- en studentenjobs zijn gegaan, en zelfs naar 100% tijdelijke werkloosheid, heeft vooral te maken met de veerkracht van de sector, met horeca-activiteiten die ondanks de pandemie toch doorgingen of die overgeschakeld zijn naar afhaalmenu’s, enzovoort.”

Mertens vreest dat de terugkeer van de flexibele statuten nog even op zich kan laten wachten: “Als we herstel mogen verwachten, dan moeten we dat ook eerst zien in de tijdelijke werkloosheidscijfers. Pas als die zullen zijn gedaald, zullen we flexijobbers en studenten naar de horeca zien terugkomen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.