Nieuws Limburg Limburgse KMO wint grootste milieuprijs ter wereld

Limburgse KMO wint grootste milieuprijs ter wereld

Limburgse KMO wint grootste milieuprijs ter wereld

B4Plastics, de producent van milieuvriendelijke alternatieven voor plastic uit Dilsen-Stokkem, is zopas uitgeroepen tot de globale winnaar van de Food Planet Prize 2021. Het gaat om de grootste onderscheiding voor milieu-initiatieven ter wereld, goed voor een geldprijs van 2 miljoen dollar.

Het Limburgse bedrijf B4Plastics en het Amerikaanse GreenWave krijgen elk de Curt Bergfors Food Planet Prize 2021. Ze ontvangen deze prestigieuze onderscheiding voor de ontwikkeling van materialen voor een duurzame voedselproductie. Elke winnaar mag een bedrag van 2 miljoen dollar op de rekening bijschrijven, waarmee dit de grootste milieuprijs ter wereld is.

B4Plastics uit Dilsen-Stokkem wil de plasticvervuiling in de oceanen tegengaan. Die is vooral te wijten aan verloren of achtergelaten vistuig, de zogenaamde spooknetten. Naast een bedreiging voor het zeeleven, worden deze netten, kooien en touwen finaal vermalen tot microplastics door de bewegingen van de zee en opgenomen in de voedselketen. Tot 30% van alle vis die we vangen verlaat nooit de oceaan, maar sterft onnodig door vistuig dat onbeheerd ronddobbert.

B4Plastics ontwikkelt ter bestrijding hiervan sterke, biogebaseerde polymeermaterialen voor vistuig en vele andere voedselgerelateerde attributen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Door gebruik te maken van deze nieuwe materialen is het mogelijk om vooraf de levensduur van bijvoorbeeld een visnet in het water te bepalen. Dit garandeert dat de uitrusting, als ze verloren gaat of in de oceaan wordt achtergelaten, in de loop van de tijd geen schade blijft toebrengen aan het leven in zee en ook niet bijdraagt aan vervuiling zoals conventionele uitrusting.

“Onze polymeer-architectuur is één van de krachtigste middelen om plasticvervuiling tegen te gaan”, zegt Stefaan De Wildeman, oprichter en CEO van B4Plastics. “De prijs zal dan ook besteed worden om nieuwe polymeer-architecten op te leiden en om de introductie van nieuw vistuig en voedselgerelateerde materialen te stimuleren.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Elslander G. 2021-11-19 18:22:03

Super leuk om te horen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.