Nieuws Limburg Limburgse KMO’s opvallend goedgeluimd

Limburgse KMO’s opvallend goedgeluimd

Limburgse KMO’s opvallend goedgeluimd

De grote bedrijven en de productiesector zitten in een flinke dip. Ze zorgen ervoor dat de Limburgse economie het slechtste kwartaal van de afgelopen 2 jaar achter de rug heeft. De kmo’s in onze provincie hebben daarentegen positieve vooruitzichten. In de bouw, diensten en groothandel worden bijkomende aanwervingen verwacht. Vooral bij de grote productiebedrijven valt de groei in aantal jobs stil, aldus een onderzoek van Unizo Limburg en VKW Limburg.

De Polsslag Ondernemend Limburg (POL), zoals de kwartaalbevraging heet, daalt opnieuw, en dit na een kortstondige heropflakkering eind vorig jaar. Q1 wordt meteen het slechtste van de laatste 8 kwartalen. De ondernemingen met meer dan 250 werknemers beginnen het erg moeilijk te krijgen. Op sectorniveau zijn de productiebedrijven die de rol moeten lossen.

Het sentiment bij de Limburgse kmo’s blijft nochtans opperbest. Zij verwachten groeicijfers, en dit voor het eerst in 5 kwartalen. De bedrijven met 20-49 werknemers zijn het meest positief over de toekomst.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “Het doet deugd vast te stellen dat de Limburgse bedrijven, ondanks het moeilijkere eerste kwartaal, globaal gezien erg positief blijven over de economische gang van zaken en het vertrouwen in de toekomst behouden. De economie groeit, maar het gaat allemaal wat trager en krampachtiger.”

Collega Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, vult aan: “De voelsprieten van de grootste bedrijven en de productiesector zijn belangrijk als internationale waardemeter. Het hoogtepunt van de conjunctuur ligt meer dan waarschijnlijk achter ons. Afhankelijk van hoe je het bekijkt, is het glas halfvol of halfleeg, want het algemeen sentiment is nog steeds positief. Maar belangrijker nog is dat dit glas niet wordt omgestoten. Het is hoog tijd voor alle partijen om te komen tot politieke en sociale stabiliteit.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.