Nieuws Limburg Limburgse paarden worden exportproducten

Limburgse paarden worden exportproducten

Limburgse paarden worden exportproducten

Er komt een internationale promotie van onze top- en sportpaarden. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd aan Lode Ceyssens (CD&V). “Net als ‘tulpen uit Amsterdam’ moeten we van ‘paarden uit Vlaanderen’, en beter nog ‘paarden uit Limburg’ ons exportproduct maken,” aldus de Meeuwense burgemeester. En die weet waar hij over spreekt, aangezien succespaarden van de familie Philippaerts al vele jaren op Meeuwense bodem gefokt worden en te koop worden aangeboden (Stoeterij Dorperheide en vennootschap Horse Trading).

“De paardensector is in Vlaanderen een belangrijke economische sector geworden. De ongeveer 150.000 paarden zorgen hier voor een tewerkstelling van 3.500 voltijdse equivalenten en een toegevoegde economische waarde van 215 miljoen euro,” aldus Ceyssens. “Onze paarden zijn dan ook wereldwijd erg gegeerd. Darco is al vijf jaar lang onafgebroken de beste vererver (vader van de meeste en beste toppaarden, red.) ter wereld. Vigo werd wereldkampioen op de wereldruiterspelen in Lexington. En één van de drie paarden die op deze wereldruiterspelen de jumpingpiste mocht betreden, werd in Vlaanderen geboren.”

Ceyssens vroeg aan Vlaams minister- president Kris Peeters om er bij zijn federale collega Sabine Laruelle op aan te dringen om snel het handelsakkoord met China te finaliseren. “Hier ligt immers een gigantische afzetmarkt,” weet paardenliefhebber Ceyssens.

Peeters liet weten dat een vertegenwoordiger van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen op 9 maart naar China vertrekt om de laatste “sanitaire bezwaren” van de Chinezen proberen uit te klaren, waarna het handelsakkoord gesloten kan worden. Voorts zei Peeters dat er een intensieve samenwerking komt met Flanders Investment and Trade voor de internationale promotie van onze top- en sportpaarden in het buitenland.

Ludo Philippaerts en Darco.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.