Marlies Van Bael_2701021_KH_JPG (Foto: Karel Hemerijckx)

Limburgse uitvinding: slimme zonwering

Limburgse onderzoekers, onder leiding van de professoren Marlies Van Bael en Pascal Buskens (UHasselt), werken aan een folie voor slimme zonnewering op ramen en efficiëntere zonnepanelen.

In het onderzoeksproject Sunovate (een samentrekking van ‘sun’ en ‘innovate’) hebben de onderzoekers een slimme folie ontwikkeld die geplaatst kan worden in ramen met dubbele beglazing of in geïntegreerde zonnepanelen (zonnepanelen die bijvoorbeeld in de dakbedekking verwerkt zijn). De folie zit tussen de twee glasplaten van de ramen, ofwel in het zonnepaneel zelf. Het ‘slimme’ zit ‘m in de warmteregulerende functie van de polymeerfolie. “Daglicht wordt altijd doorgelaten, terwijl de warmtestralen enkel doorgelaten worden als het buiten koud is”, legt professor Marlies Van Bael uit.

De Limburgse vorsers verwachten dat deze folie het energieverbruik van een gebouw - vooral door de lagere nood aan koeling - met zo’n 20 procent zal doen dalen. En als gevolg daarvan gaat ook de CO2-uitstoot van het gebouw drastisch naar beneden. “Als we alle ramen in de EU met een dergelijke beglazing voorzien, zou dat een jaarlijkse besparing van 75,5 miljoen ton aan olie (of andere energiebronnen) en een minderuitstoot van 94,3 miljoen ton CO2 opleveren”, rekent professor Pascal Buskens voor.

De onderzoekers gaan nu ook uitzoeken of de slimme folie van betekenis kan zijn voor zonnepanelen. Zoals bekend zijn zonnepanelen minder efficiënt als ze te sterk opwarmen, wat vooral bij geïntegreerde zonnepanelen een probleem vormt. “Door deze folie te integreren in de zonnepanelen zelf, kunnen de panelen niet alleen meer elektriciteit opwekken, maar gaan ze ook langer mee en voorkomen we schade aan de zonnepanelen”, aldus professor Marlies Van Bael. “En daardoor kunnen we de terugverdientijd van nieuwe ramen (nu zo’n vier jaar) en zonnepanelen (zeven jaar) nog verder terugdringen.”