Nieuws Limburg Limburgse unicorn mag prijzenkast aanvullen

Limburgse unicorn mag prijzenkast aanvullen

Limburgse unicorn mag prijzenkast aanvullen

Het jonge Dilsense bedrijf B4Plastics, een wereldspeler in de ontwikkeling van biologisch afbreekbare alternatieven voor plastic en rubber, heeft zopas de Limburgse Innovatie Award gewonnen. “De groei, de interesse én het potentieel zijn enorm voor deze uiterst innovatieve onderneming”, zegt Cathérine Dreesen, directeur Innovatie van Voka Limburg. “Hun ambitie om de eerste unicorn in biomaterialen ter wereld te worden, is terecht.” Anke Albregts van Vlaio, dat mee instond voor de organisatie van de Limburgse Innovatie Award, is eveneens erg lovend: “Voor Limburg kan B4Plastics een echt onderzoekscentrum worden op het vlak van bioplastics. Het is dit potentieel dat wij graag belonen met onze award.”

Netalux en Luminex, de 2 andere genomineerden voor de innovatieprijs, moesten nipt de duimen leggen voor B4Plastics, een groeibedrijf dat in 2018 werd opgericht door Stefaan De Wildeman. De ingenieur en zijn team halen bouwstoffen uit de natuur om ze te gaan verbinden om nieuwe producten mee te maken. Een gouden business in tijden dat de duurzaamheidsgedachte razendsnel aan belang wint. De toepassingen die B4Plastics maakt, zijn heel divers. Van biologisch afbreekbare visnetten, over trimdraad voor bosmaaiers tot afbreekbare scheerschuim of schoenzolen.

Een business met een enorm potentieel, en dat op wereldniveau. De eerste klanten van het Dilsense bedrijf komen dan ook uit alle uithoeken van de wereld. Niemand twijfelt eraan dat de mijlpaal van 1 miljoen euro omzet in de komende jaren telkens zal verpulverd worden. B4Plastics heeft concrete plannen om naast de deur een nieuwe productieplant te bouwen, waar grote volumes aan basismateriaal voor een impactvolle omwenteling qua milieuvriendelijkheid zullen zorgen. Intussen wordt het team gevoelig uitgebreid met vakspecialisten, zoals heel recent nog Leen Thys, die de communicatie- en marketing zal professionaliseren.

“Als enige ter wereld maakt B4Plastics biopolymere materialen op maat van de klant”, weet Cathérine Dreesen, directeur Innovatie van Voka Limburg. “Door bruikbare bouwstenen uit de natuur te halen en op industriële schaal te produceren toont B4Plastics dat innovatief en duurzaam ondernemen hand in hand gaan. Met hun unicorngehalte én potentieel om een echt onderzoekscentrum uit te bouwen op het vlak van bioplastics in Limburg, verdienen zij met recht en rede deze onderscheiding.”

Om te komen tot de fase waarin het bedrijf zich nu bevindt, mocht B4Plastics rekenen op zo’n 2,3 miljoen euro Vlaamse steun via Vlaio. “De toekomst zal duurzaam zijn of niet zijn”, aldus Anke Albregts van Vlaio, namens voogdijminister Jo Brouns. “Het is van groot belang dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. De duurzame transitie naar een circulaire- en biogebaseerde economie, is een belangrijke stap in de goede richting. B4Plastics is een zeer mooi voorbeeld van die Vlaamse beleidsprioriteit rond de bio-economie, en zijn hebben dan ook terecht deze Limburgse Innovatie Award gewonnen.”

Het waren gouverneur Jos Lantmeeters en Voka Limburg-directeur Johann Leten die Cathérine Dreesen en Anke Albregts mochten flankeren om de prijs te overhandigen aan Stefaan De Wildeman (foto).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.