Nieuws Limburg Limburgse wereldprimeur: beveiliging volgens Waze-principe

Limburgse wereldprimeur: beveiliging volgens Waze-principe

Limburgse wereldprimeur: beveiliging volgens Waze-principe

Secury360 is een start-up in de beveiligingssector, opgericht door ondernemers Frederick Jacobs (Visuatech), Wouter Uten (Ugentec) en Bart Verstrynge. Ook Ismaël Ben-Al-Lal (Futech en Ilumen) participeert als stille vennoot. Het unieke aan dit systeem is dat de camerabeelden die een verdachte beweging detecteren, bijna in real time, worden beoordeeld door een wereldwijd netwerk van vrijwilligers. Als zij binnen een paar seconden oordelen dat er daadwerkelijk verdachte personen op de beelden te zien zijn, wordt er alarm geblazen.

“Noem dit gerust de allereerste preventieve beveiligingscentrale”, zegt co-founder en CEO Frederick Jacobs. “We lossen hiermee heel veel tekortkomingen van klassieke alarminstallaties en camerabewaking op. Hoe vaak gebeurt het niet dat er vals alarm is omdat een kat of vogel door de sensor wordt opgepikt? En hoe vaak wordt een heel huis leeggeroofd omdat het alarm pas in werking treedt als de vogel is gaan vliegen? Of dat de meldkamer te laat is om de dreiging in te schatten? De tientallen jaren in de beveiligingssector leren dat er weinig tot geen preventieve afschrikking is. En dat gaan wij nu met een disruptief systeem op basis van artificiële intelligentie (AI) oplossen.”

Hoe Secury360 dit wil aanpakken? “We zetten technologie in die gestuurd wordt door menselijke interactie. Heel concreet gebruiken we camera’s die bij een verdachte beweging korte filmpjes maken van maximaal 5 seconden. Die worden vliegensvlug doorgestuurd naar een netwerk van ‘beoordelaars’ of beeldencontroleurs. Zij engageren zich om ogenblikkelijk de anonieme filmpjes via hun smartphone te bekijken en binnen de paar seconden te bevestigen of er verdachte individuen op te zien zijn. Als meerdere mensen tot dezelfde conclusie komen, wordt er direct alarm geslagen, met een sirene, een visueel alarm, een melding bij de eigenaar of bij de interventiedienst. Op die manier wordt er binnen de 30 seconden een erg betrouwbaar alarmsignaal gegenereerd.”

Community

De mensen die de filmpjes moeten beoordelen, zijn wereldwijd actief, en dus vaak wakker op het moment dat het hier nacht is. “Ze worden bovendien gescreend en opgeleid”, aldus Frederick Jacobs. “Er zijn ook beloningen verbonden aan hun medewerking, bijvoorbeeld een korting op hun eigen beveiligingsabonnement. Bekijk het als community of gemeenschapsdienst, zoals Waze of Coyote: allemaal samenspannen om boeven te vangen. Dat werkt. De beoordelaars krijgen bovendien een rating met sterren, zoals bij Uber. Wie snel en goed reageert, stijgt in de klassering en kan grotere voordelen verzamelen.”

Dealers

Secury360, al sinds vorig jaar gepatenteerd als uniek product, heeft momenteel een aantal proefopstellingen lopen. Vanaf november zullen de eerste camera-installaties bij klanten worden geplaatst. De eerste dealers waarmee de start-up samenwerkt, zijn al opgeleid om het systeem te installeren. Het is tevens mogelijk om de unieke toepassing te koppelen aan bestaande camera-installaties.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Beringen, Hoeselt
Beringen

Mark Decat (Essec) overleden

Na een zeer moedige strijd is ondernemer Mark Decat zopas op 52-jarige leeftijd overleden. De Managing Partner van telecomgroep Essec… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.