Lommel mekka van de slimme autosnufjes

Het Vlaamse competentiecentrum voor de voertuigindustrie Flanders' Drive in Lommel heeft de eerste succesvolle testen achter de rug om via allerhande technologische snufjes onze mobiliteit nog veiliger, groener en comfortabeler te maken.

Samen met 9 bedrijven - waaronder Melexis, Mobistar en TomTom - experimenteert Flanders' Drive momenteel met nieuwe technologieën in het kader van het project Vision. "We werken onder meer aan een systeem dat op basis van camera's in het voertuig en rondom het wegdek, de verkeerssituatie kan analyseren", zegt Renilde Craps, directeur van Flanders' Drive. "Door bijvoorbeeld om de hoek van de straat te kunnen kijken, weet het voertuig dat er buiten het gezichtsveld van de bestuurder mensen op de weg staan. Het voertuig waarschuwt zijn bestuurder in dat geval tijdig voor gevaar en helpt ongelukken te voorkomen."

De bestuurder krijgt dankzij de communicatie met verkeerslichten ook snelheidsadvies, bijvoorbeeld om een 'groene golf' van verkeerslichten mee te pikken. "Het tweede systeem van het project is gebaseerd op een speciale camera die het wegdek scant op oneffenheden", gaat Renilde Craps verder. "Zodra het voertuig oneffenheden detecteert, laat het zijn ophanging hier proactief op reageren om schokbewegingen te voorkomen. Dit biedt meer comfort en een stabielere wegligging."

"We bewijzen met dit project dat de Vlaamse industrie op vlak van technologie- en productontwikkeling aansluit bij de belangrijkste internationale trends", concludeert FD-voorzitter Geert Bruyneel, die ook actief is bij Volvo Cars. (foto).