Loois bedrijf van Noël Essers neemt grootste concurrent over

New Summit, producent van kunststoffen voor de aanmaak van het bitumen dat in roofing wordt gebruikt, heeft in Italië de firma Padana Resine overgenomen. De overeenkomst die Noël Essers, eigenaar van het Looise bedrijf, met de Italianen sloot, dateert al van enkele maanden geleden, maar is nu volledig uitgevoerd. "Het ging om onze grootste concurrent," zegt Luc Mathieu, plant manager van New Summit in Tessenderlo. "Met deze overname winnen we uiteraard aan slagkracht. Operationeel verandert er voorlopig niet zoveel. Voorlopig blijven we beiden ook onder de eigen naam voortwerken."

New Summit heeft na het eerste verliesjaar sinds lang (330.000 euro in het rood in 2009) opnieuw vooruitgang geboekt. "Of we het goed doen, hangt vooral af van de algemene economische conjunctuur," zegt Luc Mathieu nog. "Intussen proberen we wel nog een aantal nieuwe markten aan te boren. Turkije loopt bijvoorbeeld erg goed, en ook in de VS willen we nu helemaal doorbreken."

De plantmanager maakt zich wel wat zorgen over de grondstofprijzen: "In de aankoop krijgen we af te rekenen met sterke stijgingen die meteen worden doorgerekend. Aan de verkoopzijde is het aanrekenen van een meerprijs veel minder evident. We vragen ons af wanneer de grondstofprijzen gaan stabiliseren, want anders gaan daar problemen van komen."

New Summit werkt met 25 personeelsleden en haalt een omzet die de kaap van 13 miljoen overschrijdt.