t-power-1

Looise energie komt in Japanse handen

De gascentrale van T-Power in Tessenderlo, die deze week officieel wordt geopend, komt voor het grootste deel in Japanse handen. Net voor de start hebben chemiegroep Tessenderlo en Siemens elk 13,33 procent van hun derde aandeel in T-Power verkocht, waardoor ruim 60 procent van de aandelen nu in Japanse handen is. De Japanse energiegroep Tokyo Gas is immers de nieuwe eigenaar van deze 26,66 pocent, terwijl al een aanzienlijk deel bij de landgenoten van het grote Japanse handelshuis Itochu zaten. Dat laatste had eerder dit jaar het aandeel van International Power overgenomen.

Voor Tokyo Gas is dit het eerste investering in elektriciteitsproductie in Europa. Het bedrijf is van plan om in totaal 1,4 miljard euro te investeren in overzeese projecten. Met 11 miljoen klanten is Tokyo Gas de grootste stedelijke gasleverancier van Japan. Het bedrijf levert niet alleen gas aan steden, maar verkoopt ook gastoestellen, plaatst installaties en is actie in elektriciteitsproductie.

Deze stoom- en gascentrale vergde een investering van ruim 250 miljoen euro voor een vermogen van 425 megawatt, omgerekend het elektriciteitsverbruik van een miljoen gezinnen.
[caption id="attachment_3536" align="alignleft" width="350" caption="Toen was de centrale nog in aanbouw."][/caption]