Nieuws Limburg LRM langs kassa: REstore verkocht aan Britten

LRM langs kassa: REstore verkocht aan Britten

LRM langs kassa: REstore verkocht aan Britten

REStore, een van origine Antwerps bedrijf, dat na de inbreng van LRM ook een vestiging in Genk opende, is verkocht. Het Britse Centrica legt 70 miljoen euro op tafel voor de onderneming met specialisatie in slim energieverbruik. De overname staat de plannen van LRM en REstore niet in de weg om in Dilsen-Stokkem (Terhills) een park van mega-batterijen voor energie-opslag te bouwen.

REstore heeft al een resem prijzen op de schouw staan. Zo werd het dit jaar in Berlijn uitgeroepen tot slimste groene start-up van Europa en niet lang daarvoor, tot Best Cleantech Company 2017 (in Monaco). In 2016 noemde Deloitte het bedrijf nog de snelste technologische groeier van België. Adelbrieven die tellen en weerklank vonden bij geïnteresseerde investeerders en overnemers. Het bod van de Britse energiereus Centrica is nu aanvaard. LRM (dat in 2012 al een miljoen in REstore stopte en Stijn Bijnens als bestuurder mocht afvaardigen) passeert langs de kassa, net als Axe Investments (van Christian Leysen en Ackermans & van Haaren), Ark Angels Fund (business angels), Thomas Leysen en de oprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. Ze hadden allemaal samen 11 miljoen geïnvesteerd en maken dus een mooie winst.

REstore heeft technologie ontwikkeld waarmee grote bedrijven op momenten dat het stroomverbruik (en dus de kostprijs) piekt, de energievretende installaties (gedeeltelijk) kunnen afschakelen en zo veel geld kunnen besparen. Onder meer Sappi en ArcelorMittal maken er gebruik van.

Centrica wil de technologie nu verder uitrollen in Europa en de rest van de wereld. Deze ontwikkelingen veranderen niets aan de plannen van REstore en LRM om in Dilsen-Stokkem 140 gigantische batterijen aan het net te koppelen. Met de energie-opslag in deze batterijen kan er vanaf het voorjaar 2018 18 megawatt reserve-stroom achter de hand worden gehouden voor Elia. Het gaat om een investering van 11 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Ardooie, Beringen
Ardooie

Gutami opent tweede vestiging

Gutami Solar, de groothandel in zonnepanelen en andere toepassingen voor slimme energie, heeft in Ardooie een tweede vestiging geopend. "Met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.