LRM pompte al 90 miljoen in Limburgse economie

Investeringsmaatschappij LRM heeft dit jaar al 90 miljoen euro risicokapitaal in de Limburgse economie gestopt. Dat is zo'n 40 miljoen meer dan in andere jaren. "We hebben de sluiting van Ford Genk niet afgewacht om het economische weefsel in de provincie structureel te vernieuwen en te versterken," aldus LRM-voorzitter Hugo Leroi.

LRM kreeg van de Vlaamse overheid een belangrijke rol in de uitvoering van het SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat. In dat verband werd beslist om in te zetten op vijf investeringsdomeinen, waarin niet alleen kapitaal, maar ook infrastructuur wordt aangeboden. Daarbij wordt getracht om ondernemingen uit dezelfde sectoren, te clusteren. Dat kan voor startende ondernemingen in de zogenaamde incubatoren als Greenville (duurzame energie), BioVille (biotech), C-Mine Crib (creatieve economie) of Corda Incubator (ICT en media). LRM wil op de terreinen van Ford nog een extra incubator om starters in de maakindustrie te groeperen. In Sint-Truiden komt een soortgelijk initiatief voor de drone-sector. Deze moeten in 2017 zo'n 500 jobs kunnen creëren.

Bijnens-LeroiLRM investeerde intussen fors met risicokapitaal en achtergestelde leningen in beloftevolle Limburgse projecten. In 2014 zal de som hoger dan 90 miljoen uitkomen, terwijl andere jaren de pot afgesloten wordt na zowat 50 miljoen. Bij deze uitgaven zijn ook 56 goedgekeurde KlimOp-leningen, wat goedkope, achtergestelde leningen zijn tot 250.000 euro. "De herlancering van deze formule is erg succesvol," aldus Stijn Bijnens, CEO van LRM. "Er werden al 663 jobs mee gecreëerd of in veiligheid gebracht."