tom vanham mark maesen lrm (Foto: Serge Minten)

LRM wil drijvende kracht van Limburgse economie blijven

LRM is dringend op zoek naar bijkomende gronden om toekomstgerichte economische bedrijvigheid mogelijk te maken. “Te saneren gebieden, onbenutte legerdomeinen… als we geen nieuwe gronden kunnen verwerven, zijn we over twee jaar uitverkocht”, zeggen CEO Tom Vanham en voorzitter Mark Maesen. De Limburgse investeringsmaatschappij gaat bovendien op termijn enkele grote vastgoedprojecten in de etalage zetten, zodat er middelen vrijkomen om in onze bedrijven te investeren.

Ook in het pandemiejaar 2020 heeft LRM al het mogelijke gedaan om de schouders onder het Limburgse bedrijfsleven en de economie te zetten. “Meer dan ooit hebben we ingezet op het verbinden van mensen en organisaties, enerzijds als financiële partner van bedrijven, anderzijds als drijvende kracht achter innovatieve vastgoed-, erfgoed- en klimaatontwikkelingen", zegt CEO Tom Vanham. "2020 zou sowieso het jaar worden waarin onze grote vastgoedprojecten de eindmeet zouden naderen. De zware investeringen zijn daar immers al gebeurd. Denk maar aan het pas geopende Terhills Resort in Dilsen-Stokkem. Het plan was sowieso al om de focus meer te verschuiven naar bedrijfsfinanciering.”

LRM sprong ook bij door betalingsuitstel te verlenen aan de huurders en gebruikers van de bedrijvencampussen en incubatoren. "Tegelijk zijn we intensiever toenadering gaan zoeken tot Limburgse familiebedrijven", aldus nog Vanham. "Naast een imagocampagne zijn we veel meer proactief de markt opgegaan om de dialoog met kmo’s en groeibedrijven aan te gaan, om hen met onze knowhow te ondersteunen. In een paar maanden tijd hebben we de top 100 van de Limburgse bedrijven bezocht.”

En dat heeft al geloond. “De oogst is bezig", zegt kersvers voorzitter Mark Maesen. "Kijk naar schoenenwinkelketen Bristol of spuitgieterij en matrijzenbouw Del Ponti in Hechtel-Eksel. Dat zijn bedrijven die op familiale basis wilden verdergaan, maar expertise zochten. Naast dat gratis advies heeft LRM ook heel wat smart money in Limburgse groeibedrijven gestoken.” De portfolio van LRM telt nu honderd bedrijven en projecten, goed voor 8.916 arbeidsplaatsen.

Vorig jaar investeerde LRM 54,7 miljoen euro. "Dat is slechts 4 miljoen minder dan in 2019", rekent Maesen. "Zonder corona was dat opmerkelijk meer geweest. Dit jaar zullen we de kaap van 70 miljoen overschrijden, waarvan een derde in vastgoed en twee derde in bedrijven zal worden geïnvesteerd.”

Het eigen vermogen van 434 miljoen zal op termijn beschikbaar worden om nog meer investeringen te doen. “Veel van ons eigen vermogen zit momenteel in grote vastgoedprojecten, zoals het Terhills Resort (130 miljoen) en Corda Campus (100 miljoen)", zegt Tom Vanham. "Dat zijn projecten die we op lange termijn zullen vermarkten, waardoor er weer extra kapitaal vrijkomt.”

Om investeerders te faciliteren wil LRM bovendien de voorraad aan beschikbare industriegrond aanvullen. "Als we geen nieuwe gronden kunnen verwerven en aansnijden, zijn we over twee jaar uitverkocht. Dat wordt dus een hele uitdaging. We zijn geïnteresseerd om bijkomende terreinen, zowel te saneren industriële sites als bijvoorbeeld militaire domeinen die een andere bestemming kunnen krijgen. We willen in ieder geval ook op dit vlak onze rol als ondersteunende partij blijven vervullen."

Yves Lambrix

(Het uitgebreide interview is te lezen in Het Belang van Limburg)