Lummen lacht met oorlog in Irak

Vraag: waar heeft men veel tweedehands bouwmachines nodig? Antwoord: Waar er tijdelijk en op korte termijn veel grond moet verzet worden, zoals in landen die een economische boost meemaken of die na een oorlog of natuurramp moeten heropgebouwd worden. "In dat opzicht leveren we momenteel veel machines in Irak en Zuid-Amerika," zegt Nadine Meurrens, directeur van Meurrens Machinery in Lummen. "Tot voor enkele jaren was Spanje een grote klant, maar dat is intussen volledig gedaan."

Meurrens is één van de grote spelers in deze tweedehandsmarkt, met vooral machines voor de wegenbouw. "Wij hebben de crisis net zoals iedereen wel gevoeld," zegt de directeur nog. "Wie in onze sector beweert van niet, is aan het liegen. Zelf hebben we niet minder volume gedraaid, maar wel minder omzet geboekt omdat de prijzen zijn gezakt." Meurrens behaalde voor 2010 een omzet van 23,1 miljoen, tegenover 25,3 in 2009. De winst bleef evenwel intact. "Kwestie van heel attent te zijn en snel te reageren op de markt," legt Nadine Meurrens uit. "We hebben de duurdere stock snel van de hand kunnen doen. Zodoende waren de aankoopprijzen ook lager toen de verkoopprijs naar beneden tuimelde."

Het bedrijf heeft overigens uitbreidingsplannen. Het atelier waar de machines worden hersteld, is momenteel aan vergroting toe. Tot slot nog dit: Meurrens heeft slechts 2 personeelsleden in dienst.