Nieuws Limburg Lummense glasrecyclage gebeurt CO2-neutraal

Lummense glasrecyclage gebeurt CO2-neutraal

Lummense glasrecyclage gebeurt CO2-neutraal

Het glasrecyclagebedrijf GRL in Lummen heeft 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe techniek om glasscherven te ‘droogwassen’. Daardoor kunnen de scherven beter op kwaliteit worden geselecteerd. De hete lucht wordt geleverd door een warmekrachtkoppelingsinstallatie die draait op palmolie. GRL is gespecialiseerd in glasinzameling en -recyclage. Het reinigt en behandelt glasscherven die nadien door de glasindustrie worden hergebruikt. “Onze glasscherven vind je bijvoorbeeld ook terug in bouwmaterialen (isolatie) of de witte lijnen op de weg”, zegt afgevaardigd bestuurder Raf Vanswartenbrouck van GRL.

Sinds een tweetal maanden heeft het bedrijf een nieuwe installatie in gebruik genomen die de scherven reinigt met hete lucht. Die hete lucht wordt geleverd door een motor die draait op palmolie en tegelijk groene energie levert voor de rest van het bedrijf via het systeem van de warmtekrachtkoppeling.

Camera’s
Na het zogenaamde ‘droogwassen’ worden de scherven op kwaliteit gecontroleerd door een batterij van geavanceerde camera’s. “Dankzij de nieuwe droogwasinstallatie is het voor de camera’s makkelijker om de glasscherven te controleren op kwaliteit”, zegt productiedirecteur Lieven Laitem van GRL. Een gesofisticeerd systeem schiet als het ware de minderwaardige glasstukken en andere materialen (porselein, kurk of andere) met perslucht weg. Eén en ander heeft er voor gezorgd dat de productie-uitval bij het bedrijf is gedaald van 7 naar 2,5 procent, terwijl de totale capaciteit met 10% is toegenomen.

Palmolie

Door de motor op palmolie te laten draaien, haalde GRL op ecologisch vlak een tweede slag binnen. “Een palmboom levert tot 30 jaar noten om er palmolie uit te halen, er hoeven dus geen bossen voor gekapt”, zegt Vanswartenbrouck. Samen met de groene energie die de installatie levert, denkt GRL daardoor het eerste recyclagebedrijf te zijn dat zich CO2-neutraal kan noemen.

GRL is sinds kort opnieuw een 100% familiebedrijf, nu aan de vierde generatie toe. Behalve de vestiging in Lummen (49 medewerkers) beschikt de groep nog over twee vestigingen in Duitsland. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 25,2 miljoen euro met in totaal 150 medewerkers. De totale capaciteit bedraagt 800.000 ton per jaar.

www.grl.be


Foto TVG

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.