plastic in zee

Maasmechels bedrijf vindt nieuwe plastics uit

90.000 euro: dat is het subsidiebedrag dat het Maasmechelse B4Plastics heeft ontvangen om nieuwe, recycleerbare soorten plastic te ontwikkelen. Het eindproduct zal vergelijkbaar zijn met de oplosbare plasticfolie rond vaatwastabletten, alleen zullen de polymeren van de Limburgse plastics afbreekbaar zijn en niet in het water terechtkomen.

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem. Onze oceanen verzamelen elke dag tonnen plastic flesjes, doosjes, zakken … Die zijn meestal niet biologisch afbreekbaar en tasten de fauna en flora aan. Het plasticprobleem is een complex samenspel tussen drie oorzaken. Om te beginnen wordt plastic uit olie gemaakt. Bovendien weten veel mensen niet goed hoe het materiaal in elkaar zit en hoe ze er op een verantwoorde manier mee kunnen omgaan. Tot slot bestaan er nauwelijks manieren om plastic dat wél wordt ingezameld, weer in circulatie te brengen. En dus belandt veel plasticafval in een verbrandingsoven of in onze bossen en oceanen...

Met het project TriggerPlastics willen B4Plastics (Maasmechelen) en InnoCabs (Geleen) die drie problemen aanpakken. Voor hun nieuwe plasticsoorten vervangen ze zo veel mogelijk olie als grondstof door lokale biobronnen. Maar de hoofdfocus van TriggerPlastics ligt op de eindfase: plastic opnieuw in de cyclus inschakelen. Dat doen ze door nieuwe soorten plastic te ontwerpen die reageren op een specifieke trigger zoals temperatuur, vochtigheid, lichtcondities, soorten licht, chemicaliën,… Het eindproduct is vergelijkbaar met de oplosbare plasticfolie rond vaatwastabletten. Alleen belanden de intacte polymeren van die folie gewoon in het water, terwijl die van TriggerPlastics gedeeltelijk afbreekbaar zijn. Met de steun van het project Crossroads2 (*) kan de ontwikkeling en dus ook de commercialisering veel sneller verlopen. Elke seconde is er eentje gewonnen!

(*) CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo's ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Limburg zijn er 16 kmo's betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.