jobstudent van het jaar bol

Maasmechelse is nationale Jobstudent van het Jaar

Yasmine Chakib (21) uit Maasmechelen, een studente Grafische Vormgeving die als jobstudent werkt bij Bol & Orchestra in Hasselt, is zopas door Unizo en Liantis uitgeroepen tot nationale Jobstudent van het Jaar. Ze krijgt als beloning een extra maandloon van 1.500 euro.

Yasmine Chakib klust tijdens de vrije uren bij in de pianozaak van Vanessa Novak en Stefan Deckers. “Yasmine startte bij ons als jobstudente in maart dit jaar en heeft sindsdien onze bedrijfscommunicatie een totaal nieuw elan gegeven", zegt Vanessa. "Ze heeft onder meer onze websites onder handen genomen, een YouTube-kanaal opgezet en een flyeractie uitgewerkt. Dat alles heeft ze gepresteerd op heel korte tijd. Haar werk is een heel grote meerwaarde voor ons bedrijf. Yasmine is daarenboven enthousiast, intelligent, creatief en ze denkt heel actief mee. Wat ons betreft, verdient ze deze award dan ook meer dan wie ook.”

De winnares ontving de award uit handen van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo Nationaal. Van Liantis kreeg ze een extra maandloon, ter waarde van 1.500 euro.

Met de organisatie van deze verkiezing willen Unizo en Liantis wijzen op het grote economische belang van studentenarbeid. "Ondanks de corona-pandemie, met de verschillende lockdowns, waren er in ons land het afgelopen jaar nog altijd bijna 500.000 jobstudenten actief", zegt Danny Van Assche. "Dat is een daling met -slechts- 11%. Het toont aan hoe belangrijk deze flexibele en fiscaal vriendelijke tewerkstellingsvorm is voor onze bedrijven en voor de studenten zelf."

Mario Boonen van Liantis Limburg, bevestigt dat: “Jobstudenten zijn met hun flexibiliteit, enthousiasme en leergierigheid sowieso een zeer welkome hulp voor de vele werkgevers in ons land. Waar de focus vroeger eerder lag op puur uitvoerende taken, is dat de laatste jaren veranderd, onder meer door automatisering. Studenten kiezen nu meer voor een job die iets extra kan bieden voor hun opleiding of hun latere carrière. Zo doen ze zelf nuttige ervaring op op de werkvloer, terwijl ze écht meerwaarde kunnen betekenen."