vaesen_310712_sem_04.1.2-300×199

Marleen Vaesen aan top Scana Noliko & co

Marleen Vaesen (53), geboren in Bocholt en voormalig topvrouw van de multinational Sara Lee, komt aan het hoofd te staan van PinguinLutosa. Dat is één van de grootste groenteverwerkende bedrijven van Europa met 17 fabrieken, 3.000 medewerkers en 750 miljoen omzet. Tot dezelfde groep behoort sinds kort ook Scana Noliko in Bree.

Marleen Vaesen was tot in maart vorig jaar nog de baas van Sara Lee/Douwe Egberts in Oost-Europa, Australië, Thailand en Brazilië. Maar toen de multinational werd opgesplitst in Douwe Egberts Masterblenders en Hillshire Brands in de VS, werd zowat de volledige top aan de kant geschoven, Marleen Vaesen incluis.

Toevallig ook rond die tijd - in maart 2011 - nam PinguinLutosa de Breese groenteverwerker Scana Noliko over. PinguinLutosa, met hoofdzetel in Westrozebeke, waardeerde Scana Noliko toen op 155 miljoen euro. PinguinLutosa is zelf het product van de eerdere fusie tussen Pinguin (diepvriesgroenten) en Lutosa (aardappelproducten). Met conservenfabrikant Scana Noliko (620 medewerkers, omzet 180 miljoen euro) kwam er een flinke brok bij. Vorig maand werd besloten om de aardappeldivisie (Lutosa) te verkopen.

Fakkel
Marleen Vaesen begon haar carrière bij Procter & Gamble en werkte ook bij Sara Lee. In 1999 werd ze algemeen directeur van Douwe Egberts België, een dochtermaatschappij van Sara Lee. Later was ze er verantwoordelijk voor de strategische planning en innovaties en stuurde ze de verkoops- en financiële resultaten aan van een tiental Europese landen. Vaesen is ook bestuurder bij Roularta Media Group en Van de Velde.

Vanaf 1 november neemt ze als ceo bij PinguinLutosa de fakkel over van Hein Deprez. Deprez blijft wel voorzitter van het strategisch comité.

“Ik kende Marleen Vaesen al vanuit mijn netwerk,” zegt ceo Dominiek Stinckens van Scana Noliko in een eerste reactie. “We zien haar dan ook graag komen. Voor ons zal dat weinig veranderen, maar we kunnen iemand als Marleen goed gebruiken voor de coördinatie tussen al die verschillende productiebedrijven. Ik denk dat iedereen blij kan zijn met haar komst.”