Martens lanceert bier in PET-flessen

Brouwerij Martens uit Bocholt gaat eind augustus voor het eerst op eigen bodem bier in PET-flessen verkopen. De eer is weggelegd voor een gloednieuw countryfestival dat in Château de la Motte zal plaatsvinden.

Pils in PET-flessen is geen onbekende in het buitenland. Brouwerij Martens was de pionier. "Uit noodzaak," herinnert gedelegeerd bestuurder Fons Martens zich. "Duitsland is altijd één van onze belangrijkste afzetmarkten geweest, vooral voor pils in blik. In 2003 werd in Duitsland statiegeld op drankblikjes ingevoerd. Dat was een zware klap voor ons bedrijf."

250 jaar brouwerij Martens persconferentie in ambtswoning gouverneurDe achtste familiegeneratie aan het hoofd van Brouwerij Martens, de oudste brouwerij van Limburg die in 1758 werd opgericht, bleef echter niet bij de pakken zitten. Onmiddellijk werd maar liefst 15 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van bier in plastic flessen. "Op die manier trachtten wij het Duitse statiegeld te overleven," aldus Fons Martens. Acht maanden al later werd de nagelnieuwe installatie in het naburige Kaulille in gebruik genomen.

Country Music
Ondertussen zijn Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk al overstag gegaan voor pils in plastic flessen. Honderd procent recycleerbaar. Vooral bij grote evenementen in het buitenland wordt pils in PET graag ingezet. Maar niet zo in hét bierland bij uitstek, België. "Tja, wij Belgen houden nogal vast aan bier in glas," stelt ook Fons Martens vast. Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. Eind augustus wordt het eerste countryfestival in België georganiseerd, in het schitterende decor van Château de La Motte in Groot-Gelmen (Sint-Truiden). "Er zijn inderdaad afspraken om daar ons bier in PET-flessen te leveren," bevestigt Fons Martens. "Wij zijn er de officiële bierleverancier. Het is het eerste grote evenement in eigen land waar we uitpakken met de PET-flessen. Benieuwd wat dat gaat geven."