Nieuws Limburg Martens mag 44 hectare gebouwen slopen

Martens mag 44 hectare gebouwen slopen

Martens mag 44 hectare gebouwen slopen

Het bedrijf Martens Democom uit Genk heeft met de afbraak van 44 hectare industriegebouwen de grootste opdracht ooit binnen. Het gaat om de thermische centrale van Electrabel in Ruien (Kluisbergen, Oost-Vlaanderen). Het contract levert vier voltijdse banen op en brengt het totaal van Martens Democom op 40 werknemers. Opmerkelijk is dat het bedrijf, ondanks zijn ligging en verankering, nog nooit een opdracht vanuit Limburg kreeg.

martens genk“We hebben al eerder opdrachten van Electrabel succesvol afgerond,” zegt Kris Martens van Martens Democom (op de foto met zijn vader Albert). “Dat is ook de reden waarom de elektriciteitsproducent met ons in zee gaat voor de afbraak van zijn grootste site. Het terrein is 88 hectare, waarvan 44 hectare industriegebouwen. Het komt erop neer dat wij, samen met nv Herpelgem van de plaatselijke burgemeester Philippe Willequet, het terrein en de gebouwen hebben aangekocht. Wij gaan alles afbreken en de materialen die we daar uit kunnen recupereren, verkopen. Herpelgem zorgt voor de verdere ontwikkeling van de site tot een nieuw industriegebied. Voor ons is dit de grootste opdracht ooit. We verwachten dat de werken drie jaar zullen duren.”

Sloopkranen
Martens Democom is in 2001 ontstaan vanuit de groep Martens Kabelrecycling. “We hebben toen fors geïnvesteerd in een nieuw machinepark, zoals sloopkranen, sorteergrijpers en betonscharen,” gaat Kris Martens verder. “Sindsdien investeren we jaarlijks vier miljoen euro in bijkomende materialen. We kunnen zonder explosieven te gebruiken, een sloophoogte aan van vijftig meter. Zo bestaan er maar twee machines in heel Europa.”

In dertien jaar tijd is Martens Democom uitgegroeid tot een Europees bedrijf met vestigingen in Luxemburg, Frankrijk en België. De jaaromzet bedraagt 14 miljoen euro. “We verwachten voor de komende jaren een omzetstijging. Hoeveel is nog niet duidelijk, maar we zijn zeker van grote, internationale klanten. Maar wat ik niet begrijp is dat, ondanks dat we een zuiver Limburgs familiebedrijf zijn, we als Martens Democom nog nooit een opdracht vanuit Limburg kregen…”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.