Ronny Voortmans 4 © Horeca Limburg

Martens, Wilderen, Ter Dolen: toppers tonen zich over de grens

De horecavakbeurs BBB Maastricht viert deze week haar 70ste editie in het MECC Maastricht. Dinsdag is het 'Belgendag', de ideale gelegenheid om de Belgische toeleveranciers én andere horecaprofessionals extra in de verf te zetten.

BBB is 70 jaar geleden gestart als Brood- en Banketbakker Beurs. De afkorting daarvan heeft het al die tijd mooi volgehouden. Vandaag is BBB Maastricht de belangrijkste horecavakbeurs van Nederland en de Limburgse Euregio. Er zijn zo’n 350 standhouders, die verspreid over 15.000 m² beursoppervlakte, zo’n 15.000 bezoekers zullen verwelkomen. Een aanzienlijk deel daarvan komt uit België, en dan vooral uit Belgisch Limburg.

Grootste vlaai ter wereld
BBB 2025 ging zondag van start met het streekproductenfestival Proef Je Regio. “Het was een overweldigend succes dat al onze verwachtingen heeft overtroffen,” zeggen standhouders Martijn en Thomas Simons uit Bree. “Toen we het volk zagen toestromen, hebben we meteen onze ouders opgebeld om bij te springen.” Voor de broers was het de eerste keer dat ze met hun concept ‘Limburgse Streken’ de grens overstaken richting Nederland. Zondag werd er ook gebakken door de Limburgse bakker Johan Nulens (Bakkerij Nulens) uit Lanaken. Samen met zijn Nederlandse collega Sébastien Trudelle en de leerlingen van de Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad, bakten ze ‘de grootste vlaai ter wereld’.

België boven op BBB

Op dinsdag 7 oktober staat de Belgische horeca centraal. Vanuit Hasselt en Genk vertrekken dan bussen richting BBB Maastricht, zodat bezoekers veilig en comfortabel de beurs kunnen bijwonen. “Op een horecabeurs horen wijnproeverijen en bierdegustaties erbij. Alcohol en verkeer gaan echter niet samen, dus organiseren we busvervoer vanuit Belgisch Limburg,” zegt Horeca Limburg-voorzitter Ronny Voortmans, tevens uitbater van De Frietboetiek in Oudsbergen. Dinsdagnamiddag komt Viktor Verhulst met Maksim Sergeant van de Snackcentrale langs voor een exclusieve voorstelling van hun frituursnacks (De Perlut, De K3 Kaashartjes), inclusief een degustatie.

Samenwerking en groei
Voor het derde jaar op rij is Horeca Limburg aanwezig op de BBB Maastricht, ditmaal met een ruimere stand in samenwerking met Xenia Services, Bongiorno en Solucious. “Steeds meer Belgische horecaondernemers vinden de weg naar Maastricht,” aldus Voortmans. “De wisselwerking tussen Belgische en Nederlandse partners creëert nieuwe kansen voor samenwerking en groei. Dat maakt deze beurs bijzonder waardevol voor de Limburgse horeca.”

Belgische aanwezigheid groeit
Volgens Voortmans is de BBB Maastricht een vaste waarde geworden in de agenda van Belgische horecaondernemers: “Door de groeiende kwaliteit en de ideale ligging van Maastricht, zien we elk jaar meer bezoekers uit Belgisch Limburg. De beurs biedt overzicht, bereikbaarheid en een gemoedelijke sfeer. Het Belgische paviljoen en de Belgische dag op dinsdag vallen erg in de smaak.”

Naast de aanwezigheid van grote Benelux-bedrijven is er ook ruimte voor lokale spelers zoals Brouwerijen Martens, Wilderen en Ter Dolen, die via de beurs hun positie op de Nederlandse markt versterken. Ook het Limburgse BC-Matic staat op BBB met kassasystemen die draaien op nieuwe sofware (D-Light, Toql en Casio).