Nieuws Limburg Medische toeleveranciers zien belasting vertienvoudigen

Medische toeleveranciers zien belasting vertienvoudigen

Medische toeleveranciers zien belasting vertienvoudigen

Medische toeleveranciers moeten in 2014 10 keer meer afdragen aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, kortweg FAGG, om hun producten op de markt te krijgen. Waar ze in 1999 0,05% van hun gerealiseerde omzet moesten afdragen, is dit in 2014 verhoogd naar 0,51%. Dat blijkt uit een rondvraag bij de stichtende leden van het Netwerk International Medtech, dat zopas in de schoot van Voka Limburg, door een aantal medische toeleveranciers uit Limburg in het leven werd geroepen.

Een bittere pil voor de ondernemingen uit de medische sector die hun producten en diensten internationaal willen vermarkten. Want de FAGG levert de vergunningen af om medische toepassingen te mogen in- en uitvoeren. Intussen zwelt de overheidsorganisatie zelf fors aan. In 2011 kwamen er 30 nieuwe mensen bij, in 2012 nog eens meer dan 40 en ook nadien hield het niet op bij tientallen. “Het zijn dus de ondernemers die mogen opdraaien voor hun fors toegenomen overheadkosten,” aldus Johann Leten van Voka Limburg. “Niet alleen moet er betaald worden voor elke handeling (controle, registratie, certificaat,…), maar moet er ook een jaarlijkse heffing op de omzet worden afgestaan. Van 0,05% is dit gestegen tot 0,29% en een Riziv-bijdrage van 0,22%. Dus 0,51%, of een toename maal 10! Een middelgroot bedrijf dat een omzet draait van 20 miljoen euro, betaalt nu dus meer dan 100.000 euro aan indirecte belastingen. Als je weet dat de hele sector van de medische toeleveranciers een jaaromzet van tussen de 3 en 4 miljard euro heeft, dragen zij samen meer dan 150 miljoen euro af. Ter informatie, in onze buurlanden bestaat deze heffing niet. Een serieus concurrentieel nadeel. Samen met onze experten van Voka – VEV zullen wij dit tijdens de regeringsonderhandelingen al op de politieke agenda zetten.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.