Nieuws Limburg "Meer stimuli nodig om export te versnellen"

"Meer stimuli nodig om export te versnellen"

"Meer stimuli nodig om export te versnellen"

Uit een bevraging bij 540 Limburgse ondernemingen blijkt dat onze provincie nood heeft aan een gestroomlijnd beleid dat de export kan bevorderen. De Limburgse takken van Unizo en VKW dringen aan op een pro-actieve promotie van de Vlaamse ondersteunende instellingen, om zo het onderbenutte internationale potentieel te kunnen stimuleren.

Uit de enquête kan worden opgemaakt dat bijna 1 op 3 van de Limburgse bedrijven al internationaal actief is, en meer dan de helft voor de komende jaren een groei van het exportaandeel verwacht. De buurlanden blijven de populairste bestemmingen, maar iets meer dan de helft van de internationaal actieve Limburgse ondernemingen exporteert ook buiten de Europese Unie.

‘Onvoldoende tijd of mankracht’ is voor 7 op 10 bedrijven die nu al internationaal actief zijn de grootste hinderpaal om te kunnen exporteren. 8 op 10 van de bedrijven heeft dan ook geen exportmanager in dienst. De Belgische loonhandicap ten opzichte van onze buurlanden wordt bovendien spontaan als extra hinderpaal voor de Limburgse export vernoemd. 3 op 4 van alle Limburgse bedrijven zijn tevreden over het Vlaamse exportbeleid, maar de bestaande instellingen of instrumenten zijn niet bekend en worden onvoldoende gebruikt.

“We merken dat er nog heel wat hinderpalen bestaan voor onze Limburgse ondernemingen om internationaal te starten of te kunnen groeien,” besluit Joël Stockmans, directeur van Unizo-Limburg. “Toch moeten we meer internationaal gaan werken en denken: globalisering en internationalisering bieden nieuwe mogelijkheden. De ligging in het hart van de Euregio is ideaal voor een eerste ‘trial and error’, maar de markt eindigt niet bij de buurlanden. Een ruimere internationale focus is belangrijk om op in te zetten.”

Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De beperkte competitiviteit van België is een echter een belangrijke handicap voor de internationale positionering van onze bedrijven. De hoge loonkost en regulering ten opzichte van onze buurlanden én van verder liggende regio’s dienen dan ook absoluut door de overheid aangepakt te worden.”

Voor de Vlaamse overheid, en vooral voor FIT, Flanders Investment & Trade, zien VKW Limburg en UNIZO-Limburg een belangrijke ondersteunende rol weggelegd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.