Gobo valt beveiligd in de prijzen
Gobo Transport & Logistics uit Lanaken is één van de drie overblijvers die kans maken om de Safety Award in… Lees meer
Uit een bevraging bij 540 Limburgse ondernemingen blijkt dat onze provincie nood heeft aan een gestroomlijnd beleid dat de export kan bevorderen. De Limburgse takken van Unizo en VKW dringen aan op een pro-actieve promotie van de Vlaamse ondersteunende instellingen, om zo het onderbenutte internationale potentieel te kunnen stimuleren.
Uit de enquête kan worden opgemaakt dat bijna 1 op 3 van de Limburgse bedrijven al internationaal actief is, en meer dan de helft voor de komende jaren een groei van het exportaandeel verwacht. De buurlanden blijven de populairste bestemmingen, maar iets meer dan de helft van de internationaal actieve Limburgse ondernemingen exporteert ook buiten de Europese Unie.
‘Onvoldoende tijd of mankracht’ is voor 7 op 10 bedrijven die nu al internationaal actief zijn de grootste hinderpaal om te kunnen exporteren. 8 op 10 van de bedrijven heeft dan ook geen exportmanager in dienst. De Belgische loonhandicap ten opzichte van onze buurlanden wordt bovendien spontaan als extra hinderpaal voor de Limburgse export vernoemd. 3 op 4 van alle Limburgse bedrijven zijn tevreden over het Vlaamse exportbeleid, maar de bestaande instellingen of instrumenten zijn niet bekend en worden onvoldoende gebruikt.
“We merken dat er nog heel wat hinderpalen bestaan voor onze Limburgse ondernemingen om internationaal te starten of te kunnen groeien,” besluit Joël Stockmans, directeur van Unizo-Limburg. “Toch moeten we meer internationaal gaan werken en denken: globalisering en internationalisering bieden nieuwe mogelijkheden. De ligging in het hart van de Euregio is ideaal voor een eerste ‘trial and error’, maar de markt eindigt niet bij de buurlanden. Een ruimere internationale focus is belangrijk om op in te zetten.”
Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De beperkte competitiviteit van België is een echter een belangrijke handicap voor de internationale positionering van onze bedrijven. De hoge loonkost en regulering ten opzichte van onze buurlanden én van verder liggende regio’s dienen dan ook absoluut door de overheid aangepakt te worden.”
Voor de Vlaamse overheid, en vooral voor FIT, Flanders Investment & Trade, zien VKW Limburg en UNIZO-Limburg een belangrijke ondersteunende rol weggelegd.
Gobo Transport & Logistics uit Lanaken is één van de drie overblijvers die kans maken om de Safety Award in… Lees meer
Een podiumplaats: die is al zeker in de pocket voor Alexandra Limage van Sprint Transport. De energieke ondernemer uit Hasselt,… Lees meer
In ons maandelijks magazine maken we steevast plaats voor de rubriek Den Buro van de CEO, waarbij we gaan kijken… Lees meer
Aline en Naatje zijn voor geen kleintje vervaard. In volle coronacrisis hebben moeder en dochter hun babywinkel Sucette geopend in… Lees meer
In het kader van het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de aan- en verkoop van gebouwen van De Voorzorg, zijn… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen