Melexis (Tessenderlo) boekt omzet van 247 miljoen

De elektronicafabrikant Melexis uit Tessenderlo heeft in 2012 een omzet gerealiseerd van 247 miljoen euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder, en dit in een markt die erg onder druk staat. Met een aandeel van 84 procent gaat het grootste volume naar de automobielsector. In dat segment alleen, wist Melexis zelfs met 12 procent te groeien. Vooral in Azië en de VS zette het bedrijf van Standard-voorzitter Roland Duchâtelet grote stappen vooruit.

[caption id="attachment_15839" align="alignright" width="300"]Roland Duchâtelet Roland Duchâtelet[/caption]

Melexis ontwikkelde in 2012 15 nieuwe producten, waarvan meer dan 10 absolute wereldpremières. Het gaan dan vooral om nieuwe types van sensoren, die het rijcomfort en de veiligheid in wagens verhogen. De uitvindingen moeten het bedrijf ook in de toekomst mee aan de top houden, stelt de directie.

Het voorbij jaar heeft Melexis, dat in 2013 overigens al 25 jaar bestaat, zo'n 20 miljoen euro geïnvesteerd. De helft daarvan werd besteed aan nieuwe testcapaciteit, terwijl 6 miljoen ging naar de uitbreiding van de productiesite in Ieper (met officiële opening volgende maand).

CEO Françoise Chombar, die net als vice-voorzitter Rudi De Winter een minderheidsaandeel heeft in Melexis, voorspelt een sterk jaar 2013. Wereldwijd zit de productie van voertuigen in de lift, en bovendien worden er per voertuig steeds meer halfgeleiders ingebouwd. De 'vergroening' van het wagenpark speelt daarbij in het voordeel van Melexis.