Nieuws Limburg Merendeel van uw bedrijfsbelastingen is indirect

Merendeel van uw bedrijfsbelastingen is indirect

Merendeel van uw bedrijfsbelastingen is indirect

Amper 5 procent van alle belastingen die bedrijven moeten betalen, is vennootschapsbelasting. De rest zijn 1001 andere bijdragen die op één of andere manier de staatskas spijzen. Dat blijkt uit een analyse van Voka Limburg.

Voka wou graag weten hoeveel de ‘maatschappelijke bijdrage’ bedraagt die ondernemers jaarlijks aan Vadertje Staat afdragen. Daarom werd een tool ontwikkeld waarmee de bedrijven hun belastingdruk kunnen meten. Na analyse van de eerste 200 reacties blijkt dat de indirecte belastingen de kroon spannen. Ze eisen zo’n 95 procent van alle taksen op. Een optelsom van alle belastingen die deze 200 bedrijven moesten betalen, leert dat hun ‘maatschappelijke bijdrage’zo’n 7,5 keer hoger is dan de winst die ze samen maakten.

conjunctuur omhoog pijlDe eerste resultaten zijn nu binnen: de 200 bedrijven die deze tool hebben ingevuld, hebben op een jaar tijd samen 448,5 miljoen euro aan belastingen afgedragen. Slechts 23,8 miljoen euro, of 5,32%, daarvan is vennootschapsbelasting. Al de rest zijn indirecte belastingen. Wanneer we de vergelijking maken met de winst die deze 200 bedrijven maakten, stellen we vast dat dit, met 60,8 miljoen euro, maar liefst 7,5 keer minder is dan hun maatschappelijke bijdrage.

Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka Limburg): “Deze tool toont aan dat de vennootschapsbelasting slechts een fractie uitmaakt van de totale hoeveelheid belastingen die een onderneming bijdraagt aan de maatschappij. Als je weet dat in België de belastingdruk voor bedrijven de derde hoogste in Europa is, is het niet verantwoord om ondernemingen nog extra te belasten. Zonder bedrijven géén tewerkstelling, géén vennootschapsbelasting, géén patronale lasten en zelfs géén vakbonden. De koek kan maar verdeeld worden als ze eerst gebakken wordt door de ondernemers. En dat tonen deze cijfers duidelijk aan. Ik doe dan ook een warme oproep aan alle Limburgse ondernemingen om deze tool in te vullen en mee te helpen om deze onzin uit de wereld te helpen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.