Nieuws Limburg Metes dankt Servië en stapt in bouwsector

Metes dankt Servië en stapt in bouwsector

Metes dankt Servië en stapt in bouwsector

Ja, er zijn nog bedrijven waar het goed gaat. Zelfs in de maakindustrie. Machinebouwer Metes in Dilsen-Stokkem heeft op vlak van winstgevendheid zelfs zijn beste jaar ooit achter de rug. Op de lauweren rusten is er echter niet bij. CEO Eduard Rutten wil volgend jaar bijvoorbeeld de stap zetten naar de bouwsector. Dat levert op korte termijn een tiental jobs op.

Begin vorig jaar verkocht stichter Luc Thijs zijn bedrijf Metes aan de drie managers: Eduard Rutten, Rik Jans en Geert Raymakers. In de verkoop zat ook de Servische dochter Metech, die ondertussen is uitgegroeid tot dé groeimotor van de groep. “Het moederbedrijf Metes heeft vorig jaar beter gepresteerd dan verwacht, maar Metech in Servië deed het nog véél beter,” vat Eduard Rutten samen. “Maar eerlijk is eerlijk. De tewerkstelling in Dilsen-Stokkem (85 medewerkers) kunnen we maar op peil houden dankzij de Servische dochter (200 medewerkers), waar de loonkosten slechts een tiende bedragen van de Belgische. Metech heeft ons op de wereldkaart gezet. Het opent de poort naar landen zoals Iran, Irak, Rusland, Afghanistan en Oekraïne. De verdere ontwikkeling van onze taks-arme zone daar, zal er voor een extra boost zorgen.”

Eduard_RuttenDit jaar verwacht de groep opnieuw 20 miljoen euro omzet te halen, en daarmee opnieuw het nieveau van 2008, het jaar van het uitbreken van de crisis. Het moederbedrijf in Dilsen-Stokkem zal daar zijn steentje toe bijdragen. “Dit jaar nog werd twee miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe machines,” aldus Rutten. “Daardoor hebben we nieuwe klanten zoals Vanhool, Ariston en Agfa weten binnen te halen en zelfs opdrachten vanuit India weer naar Europa gelokt.”

Een ander plan is om vanaf volgend jaar de stap te zetten naar de bouw. En dat is toch wel opmerkelijk: een bedrijf uit de metaalbewerking en machinebouw, dat de al zó geplaagde bouwsector instapt. “Met ons machinepark kunnen wij hier ook perfect metalen gevelbekledingen, trappen en balustrades voor grotere bouwprojecten maken,” legt Rutten uit. “We gaan daarvoor de nieuwe dochter Metes Construction Company oprichten. Onze actieradius spreidt zich uit van Parijs tot Amsterdam. Bezorg me een project-ingenieur, en we zijn ermee weg!” De CEO van Metes houdt rekening met een tiental nieuwe jobs en een extra investering van nog eens twee miljoen euro voor de nieuwe bouwdochter.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.