Michel en Bourgeois met iets dikkere hakken over de sloot

Soedanezen of niet, het werk van zowel de federale als de Vlaamse regering wordt gewaardeerd door de Limburgse ondernemers. In de jaarlijkse bevraging van Unizo Limburg en VKW Limburg neemt het positivisme over onze beleidsmakers toe. Op vlak van de verlaging van de belastingdruk en de fiscale hervorming worden de grootste stappen vooruit gezet.

Michel en Bourgeois hebben hun equipes op de juiste rails. Ze krijgen beiden een voldoende, aldus de resultaten van de enquête. De federale regering stijgt van net geslaagd (5,09/10) naar 5,48/10. Niet dat uw kinderen met zo'n cijfers naar huis mogen komen, maar toch... De Vlaamse regering gaat van 5,56 in 2016 naar 5,76 nu. Alweer 'gene vette', maar wel de op één na hoogste score van de afgelopen 9 jaar.

De productiebedrijven zijn het meest tevreden over de regeringen. De groothandel is het meest kritisch voor het Vlaamse beleid, terwijl de bouw het minst moet weten van de federale regering.

Wat wordt nu het meest gewaardeerd door de Limburgse ondernemers? Op één staat het wegwerken van de loonkostenhandicap, gevolgd door het creëren van een meer flexibele arbeidsmarkt en het faciliteren van financiering voor bedrijven. De grootste vooruitgang in vergelijking met 2016 wordt ervaren op vlak van de verlaging van de belastingdruk, de fiscale hervorming en de betaalbaarheid van de sociale zekerheid.

Valt het meeste tegen: de inspanningen voor mobiliteit en bereikbaarheid, de administratieve vereenvoudiging en het afslanken van het overheidsapparaat.