Monard wil kansen scheppen voor jongeren

Advocatenkantoor Monard-D'Hulst voert een grote reorganisatie door om zijn specialiteitsgerichte bediening te verfijnen en jonge advocaten meer kansen te geven. "Vier vennoten verlaten het kantoor. Zeven anderen komen in hun plaats, onder wie vijf jongeren met een nieuw statuut," zegt vennoot Erik Monard.

Erik MonardSinds zijn oprichting, 23 jaar geleden in Hasselt, is Monard-D'Hulst uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke advocatenkantoren van het land. Vandaag zijn er vijf vestigingen: in Hasselt, Kortrijk, Brussel, Gent en Antwerpen. Daar werken ruim honderd advocaten werken. Monard-D'Hulst kreeg de voorbije jaren diverse prijzen. "Van bij de start lag de focus op het bedrijfsleven en de overheid. De verschillende specialisaties werden telkens ondergebracht op één adres," zegt oprichter Erik Monard.

Er vertrekken nu een aantal mensen. Is er sleet gekomen op jullie succesformule?

"Neen. We hebben een jaar geleden besloten om onze werking te vernieuwen om zo onze specialiteitsgerichte bediening te verfijnen. Onze interne afspraken worden vereenvoudigd en meer transparant. Voorts bieden we aan jongeren de mogelijkheid om zich in het kantoor te verankeren en door te stromen. Verandering was dus een toekomstgerichte noodzaak."

Verandering stuit vaak op weerstand. Ook bij jullie?

"Ja. Zo'n veranderingsproces vraagt durf en moed. En niet alle vennoten delen dezelfde visie over de hervorming. Vandaar dat vier van onze gerespecteerde vennoten hebben beslist om het kantoor op 1 september te verlaten. Het gaat om Piet Carlier, Greet Schreurs, Stefaan Lettens en Jan Peeters."

Zij worden vervangen?

"Meteen zullen er zeven nieuwe vennoten toetreden, onder wie vijf jongeren in een nieuw statuut. Voorts zal het aantal advocaten voor de kantoren Hasselt en Antwerpen worden herleid van 55 tot 45."

Jullie gaan dus veel meer inzetten op beloftevolle talenten?

"Dit veranderingsproces schept inderdaad nieuwe kansen voor jongeren en voor het aantrekken van nieuwe expertise. Zo treden er al drie specialisten in economisch strafrecht toe. Daarnaast hebben we een bijkomende specialist voor overnames van bedrijven aangetrokken. En vanaf 1 september zal een vennoot de afdeling Medisch Recht vanuit Antwerpen leiden. Ten slotte is ook de verruiming van ons kantoor in Brussel een prioriteit. Monard-D'Hulst gaat de toekomst dus met veel vertrouwen tegemoet."

Piet Carlier, mede-oprichter van Monard-D'Hulst, stapt over naar het Hasseltse advocatenkantoor Odigo. Hij neemt ook Greet Schreurs en An Vangompel mee. Zij worden er vennoot samen met de huidige vennoten Ina Beelen, Jan Coninx, Petra Daemen en Caroline Geenen. "Ons kantoor haalt daarmee een pak ervaring binnen en wij groeien op deze manier uit een tot full service kantoor voor de ondernemer," aldus Jan Coninx van Odigo.

YL/DC