vkw unizo

Na rotkwartaal overheerst optimisme voor 2020

De Limburgse bedrijven hebben er geen fantastisch jaar opzitten. Vooral het laatste kwartaal was niet om over naar huis te schrijven. Toch geloven ze sterk in beterschap, zo leren de resultaten van de POL, die Unizo en VKW Limburg 4 keer per jaar organiseren.

"En hoe is 't", vragen ondernemers aan elkaar op de traditionele nieuwjaarsrecepties. "Kon beter", luidt het meest geciteerde antwoord. Uit de bevraging van Unizo en VKW blijkt dat 2019 maar povertjes was. Ieder kwartaal werd de groep die de business achteruit zag boeren, groter. Met Q4 als dieptepunt. De afgelopen 5 jaar was het sentiment nooit negatiever. Vooral de productiebedrijven kregen klappen door de haperende export. De bouw deed het iets minder goed en de detailhandel hield rustig stand. Alleen de dienstensector was tevreden.

Maar ondanks de ellende, zien de ondernemers 2020 toch positief tegemoet. Vooral de bouw leeft in totale euforie. De orderboekjes zijn goed gevuld en dus worden een stijgende omzet, tewerkstelling en investeringen vooropgesteld. De groothandel gelooft dat de winstmarges de komende maanden zullen toenemen en ook de dienstensector heeft nog groei in het verschiet. De productiebedrijven hopen op een kentering, maar zijn voorzichtiger.

Groen=imago
Aandachtspunten voor 2020 zijn het verbeteren van de interne organisatie (1), de verdere digitalisering (2), het vergroten van het marktaandeel (3) en meer marketing/communicatie (4). Een belangrijke stijger in het prioriteitenlijstje is het verkleinen van de ecologische voetafdruk. De Limburgse bedrijven voelen dat de druk toeneemt om duurzamer te ondernemen. Ze geloven dat hen dit meer winst zal opleveren, maar vinden ook wel dat het meer om het imago draait dan om een levensvatbaar businessmodel.

In de conclusies wijzen Unizo en VKW op het positieve sentiment bij de Limburgse ondernemers, en dit ondanks het povere jaar 2019. Ze vinden dat onze beleidsmakers nog heel wat werk voor de boeg hebben om deze goede wil bij de bedrijven ook in straffe resultaten te kunnen omzetten. Het regeringsbeleid wordt voor het vak Economie gebuisd. "De NV België heeft nood aan een goede Raad van Bestuur, die die ondernemerschap promoot en beloont", zo klinkt het in koor.