Nadja Vananroye, algemeen directeur bij vzw IN-Z: “Zet innovatie op je jaarlijkse agenda"

Vzw IN-Z uit Stevoort is een sociale economie organisatie in de thuiszorg met meer dan 1000 medewerkersin heel Limburg en in Vlaams Brabant.

Algemeen directeur Nadja Vananroye bewijst dat je ook in de dienstensector kan innoveren: ”Dat gebeurde al vanbij het ontstaan van vzw IN-Z. Wij wilden tewerkstelling creëren voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En tegelijkertijd probeerden we leemtes op te vangen in de thuiszorg door ook ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen thuis- en poetshulp en seniorenoppas aan te bieden. Dat betekende dat wij een innovatief personeelsbeleid moesten ontwikkelen. En dat lukte: we creëerden een arbeidsmarktmodel om 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uurmensen in te zetten, maar met heel verregaande inspraakvan de medewerker zelf. Wij noemen dat sociale arbeidsflexibiliteit.

Daarom introduceerden we de arbeidsflexibiliteitskaarten. Onze werknemers mogen hun hele werkweek inkleuren in rode, groene en oranje zones. Rood wanneer ze niet kunnen werken, groen wanneer ze wel inzetbaarzijn en oranje voor periodes waarvoor ze eerst nog even moeten overleggen. IN-Z bestaat 15 jaar en in die periode hebben we vaak beroep gedaan op externe consultancy om ook eens door een andere bril naar onze organisatie tekijken. Zo organiseerde het Innovatiecentrum Limburg voor ons verschillende brainstormsessies. Nieuw daarbij was dat zij niet alleen onze medewerkers hadden uitgenodigd, maar ook onze klanten, de Raad van Bestuur en externe partners.Dat resulteerde in een intensief proces waar heel openmindedwerd nagedacht over nieuwe mogelijkheden.

Daar zijn een 3-tal topics uitgekomen die we op dit moment uitwerken. Zo kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk klaar waren om ook voor personen met een handicap tegaan werken. Er zijn heel weinig diensten die ’s avonds,’s nachts, op feestdagen en in het weekend hulp bieden.Terwijl personen met een handicap op die momenten natuurlijk ook hulp nodig hebben. Sinds januari zijn we daarin actief, met veel succes. Innovatie moet je permanent inbouwen in je organisatie. Zet het gewoon op je jaarlijkse agenda als 1 van de topics waar je aan moet werken. Zodat je systematisch elk jaar aan innoveren kan werken.

Verlies innovatie niet uit het oog: het is heel belangrijk om actueel te blijven inspelen op de veranderende samenleving.

”Vanavond op TV Limburg in Limburg@Work: een uitgebreide reportage met deze Innovatieheld! Surf ook naar www.neemvoorsprong.be

Het Innovatiecentrum helpt bedrijven metinnovatieplannen door o.a. brainstormsessies tefaciliteren.Meer weten over onze diensten? Surf naar www.innovatiecentrum.be