Nieuws Limburg Nederlanders gaan onze groene stroom financieren

Nederlanders gaan onze groene stroom financieren

Nederlanders gaan onze groene stroom financieren

De coöperatieve vennootschap Berrentec Green Capital (BGC) uit Beringen heeft een manier gevonden om Nederlanders te laten investeren in Belgische groene stroom. Als eerste in ons land gebruikt het bedrijf haar Belgische vergunning om buitenlands kapitaal aan te trekken en zo goedkope zonnepanelen voor een breed publiek binnen bereik te houden.

Berrentec is al enkele jaren één van de toonaangevende spelers in Limburg voor de verkoop en het plaatsen van zonnepanelen. Enkele maanden geleden richtte het Beringse bedrijf van Marina Doggen een coöperatieve op met 2 doelstellingen. “In de eerste plaats om mensen die normaal niet de kans hebben zonnepanelen te plaatsen, toch te kunnen helpen,” zegt de zaakvoerster. “Want iedereen die een aandeel van minstens 125 euro koopt, kan bij ons zonnepanelen aanschaffen voor bijna een derde van de normale prijs (1 euro per Wattpiek). Zo kan een ruim publiek genieten van gratis stroom én van een fiscaal voordeel.” In de tweede plaats wil BGC een brede basis van investeerders aantrekken, die met een rendement van 4 tot 6 procent, op lange termijn fondsen voorzien om overal goedkope zonnepanelen te kunnen plaatsen. “De reacties zijn overweldigend,” zegt Marina Doggen. “Maar het wordt nog veel mooier…”

Ongelimiteerd
Samen met de financiële partner in BGC, Burbanks Trust & Investments, heeft het bedrijf nu de Belgische erkenning kunnen uitbreiden, om zo ook Nederlandse investeerders te laten participeren in de coöperatieve. “In tegenstelling tot in België bestaat daar geen beperking tot 2500 euro, maar mag er ongelimiteerd geïnvesteerd worden,” zegt Henri Middeldorp van Burbanks. “Meer nog, Nederlanders moeten minimaal een inleg doen 50.000 euro. Aan een rendement van pakweg 6 procent, is dat een gouden investering voor hen, want zij genieten mee van de Belgische groenestroomcertificaten. Op die manier zullen zij zorgen voor veel extra middelen die in België kunnen gebruikt worden om nieuwe projecten te realiseren. Niet alleen in zonne-energie overigens, want er staan ook andere groenestroomprojecten op stapel.”

Honderden arbeidsplaatsen
Volgens BGC tonen heel wat Nederlandse investeringsfondsen en spaarders interesse, zeker omdat de rente over de grens nog lager is dan in België. “We verwachten dan ook een aanzienlijke intekening,” zegt Marina Doggen nog. “En vergeet ook niet dat we op deze manier weer honderden arbeidsplaatsen zullen creëren voor plaatsers en onderhoudstechnici. En dit zijn duurzame jobs, want hoewel de subsidies verminderen, zijn er nog voldoende garanties om investeringen in groene stroom op lange termijn aantrekkelijk te houden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.