Nederlanders kopen Nikita in Herk-de-Stad

Voedingsbedrijf Nikita in Herk-de-Stad is door de Ierse zuivelholding Irish Dairy Board (IDB) verkocht aan de Nederlandse Bieze Food Groep. Bij Nikita worden allerhande salades, sauzen en aperitiefhapjes gemaakt. Er werken 100 mensen die een omzet van 25 miljoen euro realiseren.

"Binnen de internationale groep IDB, die vooral zuivelproducten verkoopt, waren we sowieso een buitenbeentje," zegt Luc Van Schaeybroeck, managing director van Nikita. "De Ierse directie had al langer aangekondigd op zoek te zullen gaan naar een overnemer, en die is er nu gevonden in Nederland.”

Bieze Food Groep
is één van de grootste leveranciers in de Benelux van verse maaltijdcomponenten zoals aardappelspecialiteiten, salades, rauwkostsalades en vlees –en sausproducten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in de productie van kruiden en smaakmixen. De Nederlandse groep met hoofdzetel in Nijkerk, heeft een omzet van circa 150 miljoen euro en stelt zo'n 500 mensen tewerk.

“De overname biedt voor ons belangrijke opportuniteiten qua synergie,” aldus nog Luc Van Schaeybroeck. “Het gamma van de nieuwe aandeelhouder sluit veel nauwer aan bij ons assortiment. Zowel op vlak van verkoop, productontwikkeling of informatica kunnen we door de samenwerking vooruitgang boeken.”

Het voltallige personeel en de directie van Nikita blijven onder de nieuwe eigenaars op post. Overigens, het andere Limburgse bedrijf dat ook tot de IDB-groep behoort, met name het voormalige Yoko Fresh Food in Genk, blijft wel in Ierse handen. De naam van de vennootschap IDB Benelux, waartoe tot dusver beide dochters onder ressorteerden, zal verdwijnen. Yoko zal verdergaan onder de naam IDB Belgium en Nikita zal allicht veranderen in Nikita nv.