Nederlands-Limburg hoopt met subsidies de elektrische auto voor NedCar binnen te halen

Provincie hoopt met € 2,1 mln steun aan Akense universiteit dat Nedcar elektrische auto gaat maken

Ingenieurs van de Akense universiteit RWTH zijn druk bezig met de ontwikkeling van zo'n wagen. Ze krijgen daarbij hulp van Nedcar in Born. Dat is koortachtig op zoek naar een grote vervolgorder voor de huidige wagens waaronder de Mitsubishi Colt. Nedcar zag zeker twee opvolgers vanuit de Mitsubishi-stal naar andere Europese autofabrikanten gaan. 

Overigens is het concept van de hybride-wagens van onder meer Toyota een vinding van Akense ingenieurs. Het stamt al uit de jaren zeventig. De Duitsers hebben het project op een bepaald moment begraven, waarna Japanners het idee met succes in de jaren negentig weer hebben opgepakt. 

Hieronder het persbericht van de provincie:Voor ontwikkeling nieuwe elektrische stadsauto in samenwerking met NedCar Limburgse subsidie naar Akense universiteit De Provincie Limburg geeft een subsidie van ruim € 2,1 miljoen aan de Rheinisch Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken voor de ontwikkeling van een elektrische stadsauto in samenwerking met de Limburgse autofabriek NedCar. De Akense universiteit is bezig met het uitvoeren van het langjarig programma Elektromobiliteit waarvan de kosten circa € 100 miljoen bedragen. Een van de onderdelen hiervan is het zogeheten Streetscooterproject. Daarbij is het de bedoeling om een geheel nieuwe en goedkope elektrisch aangedreven stadsvoertuig te ontwikkelen, bedoeld voor massaproductie. De totale kosten van dit project bedragen circa € 30 miljoen. De Provincie geeft een bijdrage om de samenwerking tussen de universiteit in Aken en het Limburgs bedrijfsleven te stimuleren. NedCar kan op deze manier kennis nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrische automobiliteit. Die kennis kan NedCar zelf gebruiken in haar productieproces. Daarnaast kan NedCar zich hierdoor voorbereiden op de mogelijke productie van elektrisch aangedreven voertuigen. NedCar is een potentiële productielocatie als het tot een commerciële uitbating mocht komen. De productie van de nieuwe auto is in 2014 voorzien. Voorts draagt de Limburgse subsidie bij aan het ontsluiten van de Limburgse economie voor de RWTH Aken. Vooral Industriebank Liof gaat de drempel naar de RWTH verlagen en het Limburgse Midden- en Kleinbedrijf bij dit project betrekken als potentiële toeleverancier van de nieuwe elektrische auto.

De RWTH telt 33.000 studenten en ligt op slechts vijf kilometer afstand van Vaals. 'We hebben een van 's werelds grootste technische universiteiten om de hoek liggen', zegt gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken. 'Daar moeten we in Limburg veel meer gebruik van maken. Ik beschouw de RWTH ook als een beetje van ons'.

Overgenomen met toestemming van wijlimburg.nl