Nieuws Limburg Nederlands Limburg stuurt werklozen naar ons

Nederlands Limburg stuurt werklozen naar ons

Nederlands Limburg stuurt werklozen naar ons

Twan Beurskens, de gedeputeerde van Economie in Nederlands Limburg, wil werkzoekenden ‘onder lichte drang’ verzoeken om ook in Belgisch Limburg te gaan solliciteren, en daar een passende job te aanvaarden. “Werkzoekenden zijn bij ons verplicht om in een straal van 100 kilometer rond hun woning een baan te accepteren die met hun competenties overeenkomt,” zegt hij. “Maar dat geldt alleen in eigen land. Bizar. Want Nederlands Limburg is lang en smal. Wie dus tegen de grens met België of Duitsland woont, moet in die landen niet aan de slag, terwijl hij een aanbieding in Nederland niet kan weigeren. Voor benzine, koffie en thee steken ze hier wel de grens over, maar om te werken niet…” Beurskens vindt dat daar verandering in moet komen.

Gert SchreursFiscaliteit
Zitten onze Limburgse werkgevers te wachten op al die sollicitanten uit Nederland? “Onze recente POL-bevraging geeft aan dat nog steeds een kleine 60 procent van de openstaande vacatures moeilijk ingevuld geraakt,” zegt Gert Schreurs van VKW Limburg. “Alle instroom is dus welkom. Bedrijven zoeken steeds naar de beste medewerker, ongeacht van waar hij komt. Als blijkt dat de Nederlanders of Duitsers de competenties hebben die worden gevraagd, zullen onze werkgevers zeker openstaan voor deze sollicitanten.” Johan Grauwels van Voka Limburg is dezelfde mening toegedaan: “Bedrijfsleiders die vacatures hebben, liggen niet wakker van nationaliteit, geslacht, enzovoort. Ze willen de best mogelijke invulling voor de openstaande job. Of dat een Nederlander, een Portugees of een Belg is, speelt geen rol.”

Jean VrankenDe vakbonden maken evenmin bezwaar tegen de komst van Nederlandse sollicitanten. “Als er op die manier een betere match kan gemaakt worden tussen vraag en aanbod, waarom dan niet?,” vindt ACV-voorzitter Jean Vranken. “Voorwaarde is uiteraard wel dat de buitenlanders hier aan dezelfde regelgeving moeten voldoen, en niet met Belgen mogen concurreren wegens afwijkende loon- en arbeidsvoorwaarden.”

Johann Grauwels

En andersom?
Andersom vinden de Belgische werkgevers en vakbonden dat onze werkzoekenden ook over de grenzen moeten kijken om een job te vinden. “Wij hebben als Belgische Limburgers heel wat troeven, zoals onze talenkennis en uitstekende opleiding,” zegt Johan Grauwels. “Dat zijn eigenschappen die ook in Nederland of Duitsland zeker gewaardeerd worden. In een wereld die steeds meer dorp wordt, is het dan ook niet onlogisch dat werkzoekenden verder kijken dan hun eigen dorpskern.” Jean Vranken denkt ook dat onze sollicitanten hun capaciteiten in Nederland moeten uitspelen. “De bereidheid om over de grens te kijken, kan hen alleen maar extra kansen op tewerkstelling opleveren.”

Iedereen is het erover eens dat het vlotte grensverkeer van sollicitanten vandaag nog wordt geremd door een aantal hinderpalen. “Het is geen toeval dat er meer Belgen in Nederland werken dan omgekeerd (zo’n 10 keer meer, zo blijkt uit de recentste statistieken, red.),” zegt Gert Schreurs. “Hier in België houdt men immers netto minder over, wat het animo om vanuit het buitenland hier te komen werken een stuk vermindert. Anderzijds mag het ook niet leiden tot een ‘brain drain’, waarbij bijvoorbeeld goede ingenieurs uit België zouden verdwijnen en de schaarste in knelpuntberoepen nog groter maken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.