Nieuws Limburg Nelissen kondigt nieuwe fabriek aan

Nelissen kondigt nieuwe fabriek aan

Nelissen kondigt nieuwe fabriek aan

Na Democo is de volgende -alfabetisch gerangschikte- finalist voor de prijs van Limburgse Ondernemer van het Jaar… Nelissen Steenfabrieken uit Kesselt. De familiale producent van gevelstenen bestaat precies 100 jaar en heeft zich de afgelopen maanden niet onbetuigd gelaten. De eeuweling blijft razend ambitieus, want het trio van CEO’s kondigt plannen aan voor de bouw van een nieuwe, bijna CO2-neutrale fabriek.

Nelissen Steenfabrieken werd in 1921 opgericht door Alfons Nelissen. De toenmalige regering had het bedrijfsleven opgeroepen om producten te maken die de wederopbouw na de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog ten goede zouden komen. En zo geschiedde… Vandaag wordt het bedrijf geleid door de vierde generatie. Er werd een stevige structuur uitgebouwd die de familiale verankering van het aandeelhouderschap ook de komende jaren verzekert.

De voorbije jaren is het familiebedrijf gestaag gegroeid. In tien jaar tijd is de omzet meer dan verdubbeld van 25 miljoen tot meer dan 50 miljoen. “Tegelijkertijd groeide ook het personeelsbestand”, vult co-CEO Carlos Jorissen aan. “Momenteel tellen we 145 vaste werknemers. Met inbegrip van interims en buitenfirma’s verschaffen wij werk aan gemiddeld 180 mensen en dat zal in de toekomst alleen maar groeien. Maatschappelijk verantwoord ondernemen met sterke lokale accenten staat bovendien hoog op onze agenda.”

Nelissen heeft de voorbije jaren ook fors geïnvesteerd. Tussen 2014 en 2019 werd maar liefst 52 miljoen euro in het bedrijf gestopt, waarbij zowat het hele productieproces werd vernieuwd om zo energie-efficiënt en rendabel mogelijk te kunnen produceren. “En dat heeft ons geen windeieren gelegd”, aldus Jorissen. In 2019 werd ook het nieuwe moderne kantoorgebouw in Lanaken geopend.

Coronacompensaties
De ovens van Nelissen zijn goed voor ruim 185 miljoen gevelstenen per jaar in meer dan 100 kleuren en acht formaten die worden geëxporteerd naar meer dan vijftig landen wereldwijd, van Canada en de Verenigde Staten tot Australië en Japan. Export is goed voor 60 procent van de omzet. “Dat wij naar veel landen exporteren heeft ervoor gezorgd dat wij ons ondanks de huidige coronacrisis nog steeds staande kunnen houden”, vindt Jorissen. “Als er in het ene land beperkingen waren, konden we dat in andere landen compenseren.”

Nieuwe fabriek
De productie van bakstenen is een energie-intensief proces. Het verminderen van de CO2-uitstoot is een uitdaging die steenbakker Nelissen met twee handen aanneemt, en die tussen 2030 en 2050 moet resulteren in een volledig CO2-neutrale baksteenfabriek. Die zal volledig werken met groene elektriciteit, warmtewisselaars en warmte-krachtkoppelingen. De oven zal zijn eigen warmte hergebruiken, zodat het verbruik van fossiele brandstoffen tot een absoluut minimum beperkt kan worden. Maar dat is niet alles. “Als de federale overheid het plan realiseert om tegen 2030 een distributienet voor waterstof uit te bouwen, kunnen we na 2030 ons aardgas vervangen door waterstof, zodat het productieproces CO2-neutraal kan worden”, zegt co-CEO Burt Nelissen.

Wat nog in het voordeel spreekt van Nelissen, is de drang naar productinnovatie. Met Iso-Façade werd een gevelisolatiesysteem ontwikkeld dat gebruikt wordt bij renovatie en nieuwbouw. De N70 is dan weer een baksteen die minder diep is en bijgevolg minder verbruik van grondstoffen en energie vergt. “Hoe groter het volume van een baksteen, hoe hoger de CO2-uitstoot”, legt Joeri Gevers, ook co-CEO, uit. “Studies hebben aangetoond dat als we alle bakstenen naar dit formaat zouden terugbrengen, de CO2-uitstoot in de productie met 30 procent zou dalen.”

En zo heeft Nelissen Steenfabrieken aardig wat troeven in de oven om de onderscheiding als Limburgse Ondernemer van het Jaar naar zich toe te trekken…

Nelissen in het kort

Activiteit: Productie van gevelstenen, export naar 50 landen wereldwijd

Opgericht: 1921

Hoofdzetel: Lanaken

Omzet: 50 miljoen euro

Werkgelegenheid: 145 (vast)


Voor de bekendmaking van de winnaar van de Limburgse Ondernemer van het Jaar kan je op vrijdag 10 december om 12u30 live afstemmen op deze link: www.hbvl.be/lovhj

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.