JosStalmans-292×300-2

"Niet ingaan op chantage van vakbonden"

De werkgeversorganisaties roeren zich in de oppositie tegen de geplande nationale staking. Voka Limburg pakt uit met een WWW-actie, wat staat voor Wij Willen Werken. "Een staking brengt de oplossing niet dichterbij," stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. "Nog nooit heeft een staking werk gebracht. En dus kiezen wij voor de enige echte oplossing: WWW! Wij rekenen erop dat het gezond verstand maandag zal zegevieren.” Er werd ook een flyer aangemaakt om eventueel op te hangen of uit te delen (klik op deze link).

Net als Voka heeft ook VKW Limburg aan de burgemeesters gevraagd om de orde te handhaven en streng op te treden om blokkades van bedrijven en industrieterreinen te voorkomen. Het VKW heeft weet van 13 bedrijvenzones die door de stakers zouden geviseerd worden.

Het VKW stelt bovendien dat individuele bedrijven worden gechanteerd door 'bepaalde vakbonden'. "Ze stellen bedrijfsgebonden eisen als de omzetting van bepaalde contracten naar onbepaalde duur, in ruil voor het niet voeren van acties in het betrokken bedrijf," weet directeur Jos Stalmans (foto). "Wij roepen op om in de mate van het mogelijke niet toe te geven aan dergelijke praktijken."

VKW-Limburg heeft ook nog een aantal tips voor de bedrijfsleiders in petto: "Het valt sowieso aan te raden om op voorhand goed te communiceren met uw werknemers en het kan wenselijk zijn om specifiek naar werkwilligen op voorhand richtlijnen te geven over wat zij moeten doen, indien zij niet op het bedrijf geraken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in groep naar het bedrijf komen, indien nodig onder politiebegeleiding." Verder wordt ook de mogelijkheid aangehaald om een deurwaarder in te schakelen om blokkades vast te stellen, of zelfs via een eenzijdig verzoekschrift direct naar de rechter te stappen.

Unizo, ten slotte, vraagt bedrijven om een affiche uit te hangen. Deze kan gedownload worden via deze link.