Nieuw: aanwerven zonder sollicitatiegesprek

Het jonge HR-bedrijf Umani uit Hasselt gaat experimenteren met ‘open hiring’. Ze laten kandidaten aan een (nieuwe) job beginnen zonder sollicitatiegesprek. De job zelf is de test. Voor Umani is het één van de vele middelen om in deze oververhitte arbeidsmarkt het verschil te maken.

"Net zoals voor andere bedrijven in de HR-sector is ook voor ons de wereld sinds corona totaal veranderd. Klassieke methodes om jobs in te vullen werken niet meer”, zegt Joël Stockmans, die samen met Sarah Porco en Raf De Strooper het bedrijf aanstuurt. “We moeten dus wel uit onze comfortzone stappen. Zo verleggen we de focus naar de mensen die vandaag al werken (loopbaanbegeleiding), naar kansengroepen, opleiding en naar rekrutering in het buitenland. Zo gaan we een volledig wettelijk kader uitwerken om gezinnen vanuit het buitenland naar hier te halen.”

Open hiring
Eén van de meest opmerkelijke initiatieven is evenwel het experimenteren met nieuwe vormen van rekrutering, zoals ‘open hiring’. Dat houdt in dat wie wil werken, gewoon aan de slag gaat. “Zonder sollicitatiegesprek, zonder cv of tussenkomst van de overheid (VDAB)”, legt Sarah Porco uit. “Iedereen die er goesting in heeft, is welkom, ongeacht zijn of haar verleden, opleiding of ervaring. De job zelf vormt de test. Voorwaarde voor open hiring is wel dat de mensen van dichtbij begeleid worden. Het vraagt van zowel kandidaat-werknemers als de werkgever een pak lef en vertrouwen.”