Nieuws Limburg Nieuw: auto laden aan rijhuis

Nieuw: auto laden aan rijhuis

Nieuw: auto laden aan rijhuis

Dankzij een Limburgse innovatie kunnen ook bewoners van een rijwoning straks hun elektrische auto opladen. “En dat zonder hinderlijke kabel over de stoep”, aldus Danny Vaes van het bureau Sdroom.

Aan de gevel van de rijwoning van architect en stedenbouwkundige Danny Vaes in het centrum van Hasselt lijkt het oplaadsysteem voor elektrische auto’s nog het meest op een afwateringspijp. Tot via een app op een smartphone een arm tevoorschijn wordt getoverd, waarin vervolgens een oplaadkabel wordt geplugd.

De operatie duurt amper 30 seconden en de elektrische auto voor de deur begint aan zijn oplaadsessie. “De arm met oplaadkabel kruist het voetpad op een hoogte van 2,5 meter”, legt de uitvinder uit. “Er kan niemand met zijn hoofd tegen lopen, er kronkelt geen kabel over de stoep waarover een argeloze voetganger kan struikelen.” Naargelang de beschikbare spanning in de woning kan worden opgeladen tot maximum 22 kW. De laadpaal kan ook aan een batterij gekoppeld worden, zodat je overtollige energie van zonnepanelen naar de batterij kan afleiden.

De uitvinding werd zopas voorgesteld aan het publiek. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Voor de uitvoering van zijn proefproject kreeg Vaes alvast alle steun van het Hasseltse stadsbestuur. De laadpaal werd getekend door het ontwerpbureau Boonen Design Studio en ook de Limburgse draai- en freesspecialist ESMA deed zijn duit in het zakje.

De laadpaal beschikt ook over een stopcontact voor het opladen van een elektrische fiets en kan voorzien worden van extra stoepverlichting. Danny Vaes wil zijn oplaadsysteem ook integreren in een deelformule. “Daarmee kan je een laadpaal door verschillende bewoners laten gebruiken. Met een vijftal palen zou je een hele straat kunnen bedienen. Je kan de laadpunten al naargelang de situatie privé, semipubliek of helemaal publiek in dienst nemen’, besluit hij.

Reageer op dit bericht

Reacties

Ilse J. 2021-08-24 16:59:16

Op zich is het een goed idee en ik heb hier ook reeds aan gedacht omdat ikzelf in een rijhuis woon. Alleen de praktische kant van zo'n systeem lijkt me toch wat te wensen over te laten. Onze straat staat dikwijls volgeparkeerd en het is dus verre van zeker dat we steeds in de buurt van ons huis kunnen parkeren om de auto op te laden. Je mag ook niet zomaar overal aan elke kant van de straat parkeren in verband met de bus die moet kunnen passeren, dus niet iedereen zal dit systeem kunnen gebruiken. We komen goed overeen met de mensen in onze buurt en we zouden wel afspraken kunnen maken, maar dat is niet overal het geval. Bovendien kunnen we niet beletten dat mensen die niet in onze straat wonen hun auto kunnen parkeren voor het oplaadsysteem. Ik vrees dat zonder een aagepast parkeerbeleid een (lange) kabel over de stoep dikwijls de enige oplossing zal blijven.

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.