Nieuws Limburg Nieuw: postgraduaat KMO-Management

Nieuw: postgraduaat KMO-Management

Nieuw: postgraduaat KMO-Management

In samenwerking met Sofim Dienstengroep lanceert het departement Business van de Provinciale Hogeschool Limburg de eerste ondernemersleerstoel in het hoger onderwijs in Vlaanderen: de Sofim Leerstoel Postgraduaat KMO-Management. Het gaat concreet om een postgraduaat voor houders van een bachelordiploma die de ambitie hebben om later een eigen zaak op te starten, of hier al de eerste stappen in gezet hebben maar hun kennis willen actualiseren en verfijnen. Hierin komen modules aan bod als KMO-management, ondernemingsfinanciering en strategie, internationaal ondernemen, HRM in de KMO en innovatie & creativiteit. In de praktijk blijkt immers dat deze specifieke vaardigheden te weinig in de klassieke opleidingen aan bod komen om de nieuwe, startende ondernemers voldoende gewapend aan de start van een bloeiende carrière als zelfstandige te brengen.

“Via de leerstoel zullen wij een aantal actuele en relevante thema’s uitwerken, die aansluiten bij de concrete behoeften van de ondernemer,” zegt Frank Vols, algemeen directeur van SOFIM. “Bovendien zal jaarlijks uit één van de bestaande modules een thema gekozen worden dat verder zal uitgediept worden. Wij willen tevens ons brede netwerk binnen de Limburgse KMO’s ter beschikking stellen van de PHL om de rekrutering van jonge en startende ondernemers te faciliteren.”

Voor de Provinciale Hogeschool betekent dit initiatief een nieuwe stap in de toenadering van onderwijs en de echte zakenwereld. “We nemen al tal van initiatieven om onze studenten een getrouw beeld te schetsen van de alledaagse praktijk,” zeggen algemeen directeur Ben Lambrechts en departementshoofd Jean-Pierre Segers. “We vernoemen daarbij initiatieven als manager@breakfast, NV Ondernemerstalent, manager academy, gastcolleges, business games, bedrijfsbezoeken, internationale uitwisseling en toegepast onderzoek. Met deze leerstoel breekt een volgende fase aan in het realiseren van ons doel om ondernemerschap in al zijn facetten zo dicht mogelijk bij de PHL-studenten te brengen.”

“Erg belangrijk”

Volgens Jo Nelissen, oprichter en zaakvoerder van het succesvolle klimatisatiebedrijf ABN in Bilzen, is dit postgraduaat erg belangrijk. “We merken in de praktijk dat de kloof tussen onderwijs en de werkvloer vaak nog veel te groot is,” aldus de meervoudige laureaat van prestigieuze ondernemersprijzen. “Ieder initiatief dat ertoe kan bijdragen om het partnerschap tussen beiden in een vroeg stadium te versterken, moedigen wij ten zeerste aan. Dit unieke postgraduaat in het hoger onderwijs kan een invloedrijke rol spelen in het verhogen van de toegevoegde waarde van het regionaal bedrijfsleven. Een verdere professionalisering van het ondernemerschap in een startfase is volgens mij daar een sterk wapen toe.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.