Schermafbeelding 2023-06-06 om 23.54.34

Nieuwe glasfabriek brengt 300 jobs naar Lommel

De Zwitserse groep Glas Trösch gaat in Lommel een fabriek bouwen voor de productie van vlakglas voor de bouwsector en de zonnepanelenindustrie. De fabriek is goed voor 300 rechtstreekse jobs en een investering van enkele honderden miljoenen.

Jarenlang lag de site van de voormalige fabriek van Philips Emgo er verkommerd en verlaten bij, maar nu krijgt het 35 hectare grote terrein eindelijk een nieuwe bestemming. De Zwitserse groep Glas Trösch gaat er een ultramoderne fabriek bouwen voor de productie van vlakglas voor isolerende ramen en zonnepanelen. Er is al een omgevingsvergunning aangevraagd. Het is de bedoeling dat de bouw van de fabriek in 2024 van start gaat.

Driedubbel glas
Met de bouw van de fabriek wil Glas Trösch inspelen op de toenemende vraag naar moderne isolerende beglazing in Europa. “In het kader van de Europese doelstellingen op het vlak van duurzaamheid speelt glas een belangrijke rol”, aldus projectleider Donald Eshuis van de Nederlands-Limburgse glasproducent Scheuten, die deel uitmaakt van de groep Glas Trösch. Omwille van de betere isolerende prestaties groeit de vraag naar driedubbel glas.

“Tegelijk nam de productiecapaciteit voor glas in Europa de voorbije jaren af”, gaat Eshuis verder. “Vandaag zijn wij voor de levering van glas in grote mate afhankelijk van producenten in Turkije en China. Als de lokale productiecapaciteit niet wordt verhoogd, zullen er door de stijgende vraag tekorten ontstaan. Met de vestiging in Lommel willen we een deel van de glasproductie terughalen naar Europa en daarmee de CO2-uitstoot van het transport verlagen.” Het glas dat in Lommel wordt geproduceerd, is vooral bestemd voor België en zijn buurlanden.

Ideale locatie
De nieuwe fabriek kan ruim 300.000 woningen per jaar van glas voorzien en creëert 300 directe en 1.000 indirecte banen. “De nabijheid van zandgroeven, het multimodale logistieke netwerk, de beschikbaarheid van geschikte industrieterreinen en een goed geschoolde arbeidsmarkt maken van Lommel de ideale locatie”, vult Eshuis aan. Het precieze investeringsbedrag wordt niet genoemd. Het zou gaan over enkele honderden miljoenen.

Verschillende locaties voor de nieuwbouw werden onderzocht, maar nergens was het plaatje zo compleet als in Lommel, volgens de investeerders. Zelfs de beruchte Belgische loonkosten vormden geen hinderpaal. “Glas is zeer kapitaalintensief”, legt Eshuis uit. “Arbeidskost is een belangrijk element, maar was niet doorslaggevend." In 2025 zou het eerste glas de fabriek moeten verlaten.