Corona

Nieuwe maatregelen voor ondernemers (Vlaams niveau)

Na vorige vrijdag heeft de Vlaamse regering zonet opnieuw maatregelen genomen voor bedrijven die lijden onder de coronacrisis. Zoals daar zijn:- Hinderpremie:

net als bij hinder wegens openbare werken komt er, na de horeca, ook een premie voor handelaars, zelfstandigen en dienstverleners die door de coronacrisis verplicht moeten sluiten. Het gaat om een eenmalige premie van 4.000 euro. Als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten gesloten houden, volgt een vergoeding van 160 euro per dag. De aanvragen moeten worden ingediend binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

“Ondertussen hebben al bijna 31.000 ondernemers zich aangemeld via het webformulier van VLAIO”, zegt minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Zaken die minstens één voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie. Ook ambulante activiteiten die getroffen worden door het sluiten van de openbare markt, komen in aanmerking. De premie wordt toegekend per vestiging voor zover ze in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid in dienst hebben. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming. In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.”

- Aanmoedigingspremie: een aanmoedigingspremie voor bedrijven wiens productie met minstens 20 procent is gedaald door de coronacrisis, wordt versterkt. Die premie bestaat al voor bedrijven die ontslagen willen vermijden door deeltijds werken in te voeren.

- Tijdelijke werkloosheid: sectoren als voeding of de landbouw zitten met een acuut personeelsprobleem (denk maar aan de aspergeboeren wiens oogst moet beginnen). In afwachting van federale maatregelen start de VDAB een platform voor mensen die technisch werkloos zijn maar toch in andere sectoren iets willen bijverdienen.

- Waarborgregeling: ondernemingen kunnen vandaag tot 75% van nieuwe financieringsovereenkomsten laten afdekken door de Vlaamse overheid in ruil voor een eenmalige premie van 0,5% van het totale bedrag. Die premie wordt gehalveerd. De waarborgregeling zal ook worden uitgebreid: een waarborg van 50 procent op een lopend investeringskrediet dat nog niet onder de waarborg gebracht is, kan daaronder worden geschoven op voorwaarde dat de bank minstens drie maanden uitstel verleent aan de kmo-klant. Voor korte termijn kredietlijnen kan dit als de bank deze kaskredieten minstens drie maanden behoudt en niet opzegt. De betrokken kmo’s mogen evenwel geen ondernemingen in moeilijkheden zijn, conform de EU-staatsteun definitie.

- Autofiscaliteit: de autobelasting voor busmaatschappijen, taxidiensten, enz. wordt uitgesteld en twee maanden later geïnd. “Daardoor creëren we voor die bedrijven een tijdelijke cashflow van 200 miljoen euro”, zegt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Nu is het immers niet het moment om op de centen te letten, ook al zullen we de gevolgen van deze crisis voor de begroting nauw monitoren.”