Nieuws Limburg “Nieuwe oude generatie wil niet elke dag rosé drinken”

“Nieuwe oude generatie wil niet elke dag rosé drinken”

“Nieuwe oude generatie wil niet elke dag rosé drinken”

Mentor 55+ is de naam van een programma waarmee een bedrijf een senior ervaringsdeskundige kan inschakelen om de juiste kennis, ervaring en netwerken aan boord te halen. “In de krakende arbeidsmarkt van vandaag zou het echt zonde zijn om de expertise van een high-level mentor links te laten liggen”, zegt initiatiefnemer Geert Motmans van Motmans & Partners.

Dinsdagavond werd voor een 80-tal aanwezigen een symposium gehouden in Thor Park om het project toe te lichten aan Limburgse bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken. Sprekers als Fons Leroy (VDAB), Kathelijne Verboomen (Kabinet Peeters) en Piet Stinissen (Happy Aging) kwamen allen vertellen waarom het belangrijk is dat 55-plussers actief worden betrokken in het groeitraject van bedrijven. “Onze mentoren zijn allemaal high level ervaringsdeskundigen die hun zaak hebben verkocht of een belangrijke managementfunctie hebben gehad”, vertelt Geert Motmans. “Deze mensen zijn blij dat ze overdag al eens kunnen gaan fietsen of een glas rosé gaan drinken, maar niet elke dag. Ze willen zich nuttig maken door als mentor advies en nieuwe inzichten bij te brengen in hun expertisedomein.”

Dat is nodig, aldus de sprekers op het symposium. “De arbeidsmarkt staat in vuur en we moeten het blussen met alle middelen die we hebben”, aldus Fons Leroy. “Het komt er op aan om zoveel mogelijk mensen te activeren, inclusief de 55-plussers. In 2030 zal deze doelgroep uitgebreid zijn met nog eens 165.000 mensen. We moeten hen stimuleren om een actieve rol te blijven opnemen.” Motmans is het eens. “Ik noem hen de nieuwe oude generatie. Een 55-plusser vandaag is niet oud en zeker niet out. Hij is heel vitaal en wil zelf graag zinvol bezig zijn.”

En dat kan door jongere managers en ondernemers op sleeptouw te nemen. “De oudere generatie kan haar jarenlange ervaring in hr, export, financiën of andere specialisaties overdragen. Vergelijk het met iemand leren fietsen. Wie op de fiets zit, zal het zelf moeten doen, maar het gaat wel sneller als er in de beginfase iemand meeloopt die het zadel vasthoudt. Er zal alleszins minder vaak gevallen worden…”

Op het symposium gaven mentor Stephan Baptist (ex-Arte) en mentee Sven Miermans een getuigenis over hoe zo’n traject in zijn werk gaat. “Het moet natuurlijk goed klikken en dan werkt de ervaringsuitwisseling verrijkend voor beide partijen”, zo klinkt het.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.