Nieuws Limburg Nieuwe oven doet CO2 drastisch smelten

Nieuwe oven doet CO2 drastisch smelten

Nieuwe oven doet CO2 drastisch smelten

Om op een milieuvriendelijke manier bakstenen te produceren, heeft Vandersanden een nieuwe oven geïnstalleerd die 25% minder CO2 uitstoot. De tunneloven van maar liefst 240 meter lengte is neergezet in het Nederlandse Tolkamer.

Baksteenproducent Vandersanden heeft sinds kort een nieuwe, milieuvriendelijke baksteenoven op zijn productielocatie waar straatbakstenen worden gemaakt. De nieuwe oven reduceert de CO2-uitstoot van het volledige productieproces met circa 25%. Een impact waar milieubewuste opdrachtgevers gevoelig voor zijn. “Deze state of the art tunneloven is op dit moment misschien wel de meest innovatieve en milieuvriendelijke oven in Europa”, vertelt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden. “Op deze manier evolueren we richting een CO2-neutrale toekomst. Onze investeringen dragen bij aan de transitie naar de circulaire economie. Deze straatstenen hebben een onovertroffen levensduur van gemiddeld 125 jaar hebben en een hergebruik van ca. 90%”.

De innovatieve tunneloven is met een lengte van 240 meter zo’n 60 meter langer dan een conventionele oven. Hij vervangt drie oudere tunnelovens van 140 meter, terwijl de productiecapaciteit hetzelfde blijft. Naast deze opmerkelijke lengte heeft de oven een stapelhoogte van 80 cm. Het verwarmen en afkoelen binnen het bakproces vindt dus veel geleidelijker plaats, waardoor de oven een stuk minder warmteverlies kent en een besparing van 5000 ton CO2 op jaarbasis oplevert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.