Nieuws Limburg Nieuwe vergunning voor haven van Lanaken

Nieuwe vergunning voor haven van Lanaken

Nieuwe vergunning voor haven van Lanaken

Port Terminal Limburg heeft zopas een voorlopige vergunning ontvangen voor de exploitatie van zijn laad- en loskade aan het Albertkanaal in Lanaken. De uitbaters hebben als doel om 100 schepen per jaar te lossen in plaats van de 60 die ze nu gemiddeld ontvangen.

Begin 2000 ontving Wijnands Port & Handling een vergunning om een laad- en loskade te bouwen en te exploiteren bij het Albertkanaal in Lanaken, aan de aansluiting van het verbindingskanaal Briegden – Neerharen. Die vergunning werd een jaar later overgedragen aan Port Terminal Limburg. Begin dit jaar verliep de vergunningstermijn van 20 jaar. PTL vroeg daarom een nieuwe vergunning aan om de laad- en loskade aan de Industrieweg in het Europark te blijven expoliteren. “Door deze kade hebben we de mogelijkheid diverse transporten per schip te organiseren, wat grote voordelen om het transport over de weg te verminderen, en toelaat om grote vrachten via Lanaken te laten passeren”, luidt het bij PTL.

Op de kade van nagenoeg 3.000 m² worden allerhande goederen aan- en afgevoerd per vrachtwagen en per schip. Het gaat o.m. om ertsen, mineralen, vaste brandstoffen, granen en kunststoffen. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 60.000 ton. In de voorbije jaren werden er gemiddeld 60 schepen per jaar gelost, maar het is  de bedoeling te groeien tot een 100-tal, waardoor er jaarlijks zowat 2.400 vrachtwagens – zowat 10 per dag – verwacht worden. Dit evenwel met een beperkte impact op de lokale mobiliteit.

(eva)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.