Nieuws Limburg Nog geen alternatieven voor grind in de bouw

Nog geen alternatieven voor grind in de bouw

Nog geen alternatieven voor grind in de bouw

Neen. Dat is het antwoord op de vraag van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Schauvliege of er producten op de markt zijn die het gebruik van grind kunnen vervangen.

Zoals bekend is grind een belangrijke grondstof voor de bouwsector, maar is de ontginning ervan belastend voor het milieu. In het zogenaamde Grinddecreet werd dan ook de geleidelijke afbouw van de grindwinning vastgelegd, wat een belangrijke impact heeft op de economische en ecologische toekomst van het Maasland. Intussen wordt wel gezocht naar alternatieven die het grind kunnen vervangen. Maar proefprojecten waarbij gerecycleerde granulaten van bouw- en sloopafval of betonproducten worden gebruikt, bereiken echter niet het gewenste resultaat. Dit voornamelijk wegens de schommelingen in de aangeleverde kwaliteit.

Op vraag van minister Schauvliege liet het Onderzoekscomité (onderdeel van het Grindcomité) door het VITO een studie uitvoeren naar alle mogelijke alternatieven. De conclusie is dat grind een belangrijke, zeg maar onmisbare, grondstof voor de bouwsector blijft. Als we dus de eigen ontginning van grind stopzetten, zullen we voor deze primaire granulaten afhankelijk worden van de import. Anderzijds moedigen de onderzoekers aan dat alternatieve technieken verder verfijnd worden, zoals het gebruik van materialen waarbij geen granulaten nodig zijn, zoals hout of staal. Op die manier moet onze bouwsector ook op langere termijn minder afhankelijk worden van landen waar de grindontginning wel nog op volle toeren draait.

Schauvliege heeft gezegd dat ze de 3 stromen wil blijven combineren: eigen delfstoffen, onderzoek naar alternatieven en grindimport.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.