Nieuws Limburg Nooit minder faillissementen dan dit jaar…

Nooit minder faillissementen dan dit jaar…

Nooit minder faillissementen dan dit jaar…

Er wordt steeds gezegd dat de grote stortvloed aan faillissementen nog moet komen. Wel: voorlopig slaagt de overheid erin om met een groot pakket aan steunmaatregelen de getroffen ondernemers overeind te houden. Het aantal faillissementen in de eerste 10 maanden van dit jaar was zelfs nooit lager in de afgelopen 10 jaar…

Met 320 faillissementen in de rechtbank van Hasselt en 202 in die van Tongeren, telt informatiebureau Graydon een daling van respectievelijk 19% en 28% voor 2020. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (januari-oktober), gaat het om een daling van 158 dossiers of 23,24% in heel Limburg. We scoren daarmee rond het Vlaamse gemiddelde.

De cijfers wijzen erop dat de steunmaatregelen ook heel wat bedrijven recht houden die zonder corona al lang failliet zouden verklaard zijn. Het voorlopige uitstel van een aantal kosten (huur, belastingen, personeel,…) en de compensatie van de inkomsten (coronapremies, overbruggingsrecht,…) zorgen ervoor dat de eindafrekening (nog) geen diepe putten oplevert.

Toch waarschuwt Graydon voor een massale faillissmentengolf in de komende winter. Het bureau gaat ervan uit dat als de maatregelen zijn afgelopen en er achterstallige schulden moeten betaald worden, heel wat ondernemers alsnog zelf de boeken gaan neerleggen om nadien met een propere lei te herstarten. Volgens Graydon is een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen noodzakelijk om de verwachte storm beheersbaar te maken.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.